Denník N

Obec Smolník je nepoznaný skvost, ktorý roky čaká na zmenu. Pozdvihnú ho Košičania?

Smolník leží v trojuholníku medzi Rožňavou, Spišskou Novou Vsou a Košicami. Foto N - Tomáš Benedikovič
Smolník leží v trojuholníku medzi Rožňavou, Spišskou Novou Vsou a Košicami. Foto N – Tomáš Benedikovič

Smolník bol v minulosti porovnateľne významným baníckym sídlom ako Banská Štiavnica, neskôr sa tam ručne vyrábali cigary, no desiatky rokov zažíva úpadok. Zmeniť by to mohlo viacero iniciatív.

Ak by ste pred rokmi prišli do Smolníka, malej obce ležiacej asi hodinu cesty smerom na západ od Košíc, našli by ste tichú dolinu obklopenú lesom, historické domčeky a veľkú nevyužívanú fabriku. Typický obraz kedysi významného, v súčasnosti upadajúceho regiónu.

Dnes je to trochu iný pohľad. Je to aj preto, že v bývalej továrni na tabak začala vlani pôsobiť košická Tabačka, kultúrne a kreatívne centrum. Zanedbaný priestor najskôr oživila niekoľkými podujatiami, tento rok v ňom plánuje vytvoriť umelecké ateliéry, ubytovací priestor a ohlásila už aj júlový termín veľkého letného festivalu 66 hodín v Smolníku.

Nejde pritom o jedinú aktivitu v tomto regióne. Už dlhšie pôsobia v Smolníku iniciatívy, ktoré sa snažia zlepšiť život komunity či naštartovať lokálny trh. V obci sa začali usádzať aj Košičania, ktorí si tu kupujú chalupy.

Môžu to byť impulzy, na ktoré Smolník roky čaká?

Smolník. Foto N – Tomáš Benedikovič
Dominantou obce je bývalá tabaková továreň. Foto N – Peter Lázár
Smolnícky tajch s lodenicou. Foto N – Peter Lázár

Neviditeľné miesto

„Mali sme vytypovaných niekoľko miest po celom východe, ale keď sme prišli do Smolníka, vedeli sme, že to je to správne miesto,“ vraví manažér Tabačky Martin Dubéci.

Súčasťou festivalu, ktorý Tabačka ohlásila na 20. – 23. júla, budú domáci aj zahraniční interpreti, divadelné predstavenia, diskusie či výstavy. Svojím rozsahom zrejme pôjde o najväčší festival nezávislej kultúry na východe Slovenska.

O tom, že jeho dejiskom bude práve Smolník, sa v Tabačke rozhodli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie