Denník N

Vývoj bojov (398. deň): Ruské letectvo ničí Avdijivku. Našlo spôsob, ako pomôcť pozemným jednotkám

Jeden z avdijivských obytných domov zničený ruským leteckým útokom. Foto - TASR/AP
Jeden z avdijivských obytných domov zničený ruským leteckým útokom. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • V čom je Avdijivka iný prípad ako Bachmut a čo s tým má ruské letectvo.
  • V Bachmute je stále kríza, ale ruský postup pripomína konečnú fázu Hitlerovej snahy dobyť Stalingrad.
  • Časť okupovaného Melitopola bola po ukrajinskom útoku bez elektriny.
  • Mapy dňa – Avdijivka a Bachmut.
  • Videá dňa – bobor obsadil zákop a nechce sa ho vzdať; z cesty je jazero; letecký útok na Avdijivku; cesta medzi Melitopolom a Avdijivkou. 

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za utorok 28. marca. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

V čom je Avdijivka iný prípad ako Bachmut a čo s tým má ruské letectvo. Pri pohľade na mape je situácia v Avdijivke a v približne dvojnásobne väčšom Bachmute veľmi podobná. Obe mestá ruské jednotky postupne obchádzajú z juhu a zo severu s jasným cieľom obkľúčiť ich.

Vojnový zločinec Igor Strelkov prakticky od začiatku kritizuje spôsob, akým Rusi na Avdijivku útočia. Aj počas uplynulého víkendu napísal, že generáli „likvidujú posledné zvyšky bojaschopnej doneckej pechoty (myslí tým jednotky separatistickej doneckej republiky) doplnenej ruskými dobrovoľníkmi a mobilizovanými záložníkmi“.

Podľa Strelkova útoky prebiehajú deň za dňom rovnakým spôsobom a s rovnakým výsledkom v podobe minimálnych ziskov, ale veľkých strát. V minulosti viackrát použil výraz, že sa rozbíjajú o múr. Avdijivka sa totiž na vojnu chystala deväť rokov a je ťažko opevnená. „Nedá sa očakávať, že Avdijivka bude obkľúčená,“ tvrdí teraz Strelkov.

Horší obraz však priniesla analýza v Rusku prenasledovaného nezávislého webu Meduza, ktorý je jednoznačne proti vojne a Rusko považuje za jej vinníka. Článok vyšiel v utorok a podrobne sa venuje vysvetleniu situácie, v akej sú obrancovia mesta, čo im hrozí, prečo je veľmi dôležité a prečo sa zvýšila účinnosť ruského letectva na tomto bojisku.

Meduza tvrdí, že hoci ruská zimnojarná ofenzíva nedosiahla veľké územné zisky, z pohľadu ruského velenia dáva zmysel. Rusi totiž útočili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie