Denník N

Školský týždeň: Zvyšovanie počtu hodín telesnej výchovy nie je dostatočne podložené

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, nezávislá analytická a výskumná organizácia, ktorej cieľom je najmä na základe dát a výsledkov výskumu zlepšovať kvalitu školstva. Podporiť ho môžete tu.

Minulý týždeň parlament posunul do druhého čítania návrh na zvýšenie počtu povinných hodín telesnej výchovy. Schválenie by znamenalo pomerne významný zásah do vzdelávacieho systému, keďže väčšina škôl by musela prerobiť svoj vzdelávací program a vytvoriť podmienky na posilnenie telesnej výchovy. Aj preto sa viaceré organizácie proti návrhu postavili a vznikla aj nesúhlasná petícia.

Predkladatelia a predkladateľky návrhu zase argumentujú, že telesná výchova je jediný predmet, ktorý má priamy vplyv na fyzické a zároveň aj duševné zdravie detí a mladých ľudí. A zároveň upozorňujú na to, že pre významnú časť detí je telesná výchova jedinou príležitosťou na fyzický pohyb.

Skúsme sa teda pozrieť, či je zvýšenie počtu povinných hodín telesnej výchovy dobrý nápad.

Telesnej výchovy máme o čosi menej, než je priemer krajín Európskej únie

V súčasnosti sa na základných školách vyučujú minimálne dve hodiny telesnej a športovej výchovy týždenne. Na prvom stupni to predstavuje 8,3 percenta celkového vyučovacieho času a na druhom stupni 6,8 percenta.

porovnaní s krajinami OECD aj Európskej únie je to o čosi menej. V krajinách Európskej únie sa na telesnú výchovu na prvom stupni v priemere vyčleňuje 9,7 percenta celkového vyučovacieho času a na druhom stupni 8,6 percenta. Jednoznačným premiantom je Maďarsko, kde sa telesná výchova na prvom stupni vyučuje 19,8 percenta času a na druhom stupni 16,9 percenta. Maďarsko totiž zaviedlo jednu hodinu telesnej výchovy každý deň.

Školy na Slovensku však môžu počet hodín telesnej výchovy zvýšiť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie