Denník N

Bitky a volebné podvody, ale aj nové školy a vyčistené osady. Rómskych starostov pribúda

Punková kapela RozpoR urobila turné v osadách a aj v Jarovniciach ukázala, že stojí na strane Rómov, na ktorých zabúdame, alebo ich rovno utláčame. Foto N – Andrej Bán
Punková kapela RozpoR urobila turné v osadách a aj v Jarovniciach ukázala, že stojí na strane Rómov, na ktorých zabúdame, alebo ich rovno utláčame. Foto N – Andrej Bán

V Bystranoch, Ostrovanoch a Jarovniciach sme zisťovali, ako fungujú obce, na ktorých čele stoja Rómovia.

Novozvolený rómsky starosta spišskej obce Richnava nezačal v roku 2011 práve najlepšie. Pre negramotnosť nebol schopný prečítať sľub starostu. Prečítala ho predsedníčka volebnej komisie, on povedal iba „sľubujem“.

Aj s odstupom dvanástich rokov prevažujú v spravodajstve bizarnosti s touto tematikou.

Najvyšší správny súd vyhlásil vlani komunálne voľby v spišskej Žehre za neplatné. Dôvod? Množstvo voličov sa na nich osobne nezúčastnilo, pričom volebné právo si za nich uplatnili iné osoby, a to dokonca opakovane.

Vzdialení príbuzní z klanu Mižigarovcov, ktorí sa o post starostu v Žehre (aj fyzicky) bijú už dlhodobo, si musia počkať na opakované voľby. Bez ohľadu na to, že jeden si už do úradu doniesol aj (kráľovské) kreslo a bodyguardov pripomínajúcich zápasníkov suma.

Podobné príbehy z obcí s rómskou majoritou pritom zďaleka nevystihujú celkový pozitívny obraz.

V osade Dreveník v Žehre. Foto N – Vladimír Šimíček

Najlepšou vizitkou sú znovuzvolení

Národný demokratický inštitút (NDI) má od roku 2004 program na podporu rómskej politickej participácie na Slovensku. Výsledky sú viac ako slušné. Po vlaňajších komunálnych voľbách sú v 16 obciach, kde predtým nevládli Rómovia, noví rómski starostovia (v jednom prípade starostka). Predchádzajúceho rómskeho starostu vystriedal iný rómsky starosta v 25 obciach. A v 27 obciach sú znovuzvolení rómski starostovia.

Starosta Bystrian František Žiga, Rastislav Popuša z Ostrovian a Florián Giňa z Jarovníc. Foto N – Andrej Bán

„Počet rómskych starostov s každými voľbami narastá, najlepšou vizitkou spokojnosti v obci je, že sú znovuzvolení. Z mnohých príkladov dobrej praxe spomeniem napríklad košický Luník 9, ktorý starosta Marcel Šaňa pre deviatimi rokmi prebral v hroznom stave. Pre obrovské dlhy hrozila nútená správa. Starosta nastavil fungujúce pravidlá a zadlženie odstránil,“ uvádza Tomáš Hrustič z NDI.

Rómski starostovia kandidovali vlani za rôzne strany, iba piati zo zvolených boli nezávislí. Najviac, dvanásť, ich zastupuje Stranu rómskej komunity (SRK), deviati Hlas a piati Smer, na juhu uspela Aliancia. Súčasné vládne strany zastupujú iba štyria rómski starostovia.

Košický Luník 9. Foto N – Peter Lázár

Bystrany – Sheffield – Bystrany

Bystrany boli v začiatkoch pandémie covidu jednou z piatich opáskovaných rómskych komunít, kde na karanténu dohliadala polícia a armáda. Nebolo to až také potrebné, obec sa z problémov pomerne rýchlo dostala. Dôvod?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie