Denník N

Nevie oddeľovať prácu a hobby, tak je špičkový vedec aj muzikant

Richard Imrich vydal pod hlavičkou skupiny Nylon Union nový album a nedávno prevzal ocenenie Krišťálové krídlo v kategórii medicína a veda.

Hudba a veda sa na prvý pohľad vylučujú. Veda je založená na faktoch, hudba skôr na emóciách. No vo svete Richarda Imricha sa tieto dve veci pekne dopĺňajú. Mohli by ho prirovnať k renesančnému človeku. Ako lídrovi skupiny Nylon Union mu práve vyšiel nový album Words and Waves a nedávno prevzal cenu za tím vedcov a lekárov podieľajúcich sa na vývoji lieku, ktorý uľahčil život mnohými pacientom.

Nylon Union v KEXP

„Na začiatku som mal pocit, že treba oddeľovať prácu a záľuby, ale nejde to. Navzájom sa to ovplyvňuje. Napríklad z vedy sa do mojich textov dostávajú rôzne fenomény z kvantovej fyziky, ktorá ma nesmierne fascinuje. Možno používam priveľa cudzích slov v textoch svojich piesní a občas tam dávam aj termíny, ktoré v bežnom pope ani nie sú,“ vysvetľuje 48-ročný vedec.

S hudbou sa zoznámil vďaka zašumeným páskam otca s nahrávkami od The Rolling Stones alebo The Beatles, no začal ju brať vážne až na popradskom gymnáziu, kde so spolužiakmi objavovali anglické indie kapely z prelomu 80. a 90. rokov. Vďaka tretiemu programu poľského rádia, ktoré sa dalo naladiť pod Tatrami, sa dostal ku kapelám ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra, Veda

Teraz najčítanejšie