Denník N

Právnička Henčeková: Slovensko je plné Sujov a Mazurekov, preto sú aj v parlamente

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Byť plný ideálov je pomerne nebezpečné, človek sa ľahko sklame, hovorí Slavomíra Henčeková, ktorá bude v septembri vo voľbách prvýkrát kandidovať do parlamentu a v uplynulom volebnom období pracovala ako asistentka poslanca Jána Benčíka.

Marián Leško v jednom z našich rozhovorov povedal: „Neviem o nikom z mladej generácie, kto by bol homo politicus, kto by prišiel s niečím novým, čo sme ešte nepočuli a nezažili. Jediná výnimka je z môjho pohľadu pani Slavomíra Henčeková, ktorú sledujem dlhé mesiace. Je to jediný výrazný politický talent medzi mladou generáciou.“ Potešilo vás to?

Veľmi ma to potešilo a aj prekvapilo. Netušila som, že práve Marián Leško ma sleduje. Potešilo ma aj to, že má ísť o mladú generáciu, lebo už sa tak úplne necítim, mám 32 rokov.

Ako by ste sa predstavili niekomu, kto vás vôbec nepozná?

Som právnička, magisterské štúdium som absolvovala na Univerzite Komenského v Bratislave, potom som pokračovala na doktorandskom štúdiu v Prahe na Karlovej univerzite. Medzitým som študovala aj základy nemeckého práva v Regensburgu. V Prahe som pracovala v advokácii a neskôr na analytickom oddelení českého ústavného súdu. Potom som sa zhodou okolností vrátila na Slovensko a ocitla som sa v parlamente.

Práca poslaneckej asistentky pre Jána Benčíka je vaše prvé stretnutie s politikou?

Pracovne určite áno. Po posledných parlamentných voľbách som bola ešte v Nemecku a dopisovala som dizertačnú prácu. Veľmi sa mi nechcelo, tak som trochu prokrastinovala. S výsledkom volieb som nebola spokojná, hlavne s tým, že sa do parlamentu nedostalo PS-Spolu a KDH. Prepadlo dosť veľa demokratických hlasov.

Vy ste volili koho?

PS-Spolu. Pozerala som sa, kto sa dostal do parlamentu, videla som, že Ján Benčík, čo bolo skvelé. Z dlhej chvíle som mu na sociálnu sieť napísala správu, že mu gratulujem, hoci som ho nevolila, ale že ak by niečo potreboval, tak sa na mňa môže kedykoľvek obrátiť, a opísala som mu, čo asi robím ja. On mi odpísal, že by potreboval asistentku. V Nemecku som musela zostať ešte mesiac a pol, zavreli sa hranice, bol covid, štátna karanténa. Čakal na mňa, kým sa vrátim a nastúpim ako asistentka, ktorú nikdy predtým nevidel.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

SaS

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie