Denník N

Vývoj bojov (399. deň): Príbeh troch ruských pilotov, ktorí za milión dolárov chceli ujsť s lietadlami na Ukrajinu

Jeden z ruských pilotov Igor Tveritin na staršom videu. Zdroj - Twitter/Michael Weiss
Jeden z ruských pilotov Igor Tveritin na staršom videu. Zdroj – Twitter/Michael Weiss

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Portál Yahoo News priniesol príbeh troch ruských pilotov, ktorých Ukrajinci lákali, aby za milión dolárov ušli aj s lietadlami na Ukrajinu. 
  • Sľubovali im novú identitu aj pre ich rodiny. Jeden chcel miesto manželky ujsť s inou ženou.
  • Prečo to nevyšlo a koľko o tom vedela ruská tajná služba FSB. 
  • Na fronte sa čoraz viac používa slzný plyn. Jeho použitie vo vojne je zakázané, no nasadzujú ho zrejme aj Ukrajinci. 
  • Mierny postup Rusov v Bachmute. 
  • Videá dňa ukazujú ukrajinského pilota a ďalšieho bobra v ukrajinských zákopoch. 

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za stredu 29. marca. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Bolo to takto pred rokom, keď ukrajinský parlament schválil nezvyčajný zákon. Sľuboval v ňom ruským vojakom, ktorí dezertujú na Ukrajinu aj s ťažkou technikou, nemalú sumu peňazí.

Napríklad ak ruskí vojenskí piloti Ukrajincom odovzdajú stíhačku či bombardér, dostanú milión dolárov; ak helikoptéru, pol milióna. Okrem toho im a ich rodinám zákon sľuboval amnestiu, novú identitu a pomoc pri presídlení v cudzej krajine.

Napriek štedrej odmene sa doteraz neobjavil žiaden prípad, keď by ruský pilot so svojím strojom prebehol na ukrajinskú stranu.

Americký novinár Michael Weiss z portálu Yahoo News teraz napísal článok, podľa ktorého minimálne v troch prípadoch neboli Ukrajinci veľmi ďaleko od toho, aby sa im podarilo pilotov presvedčiť. Tak to aspoň tvrdí ukrajinská verzia – tá ruská hovorí, že Rusi o pláne od začiatku vedeli a hrali s Ukrajincami dvojitú hru.

Novinár na téme pracoval týždne. Stretol sa s ukrajinským dobrovoľníkom, ktorý predtým pracoval v IT sektore a predstavil sa ako Bohdan. Práve on a jeho skupina dobrovoľníkov v spolupráci s ukrajinskou tajnou službou a so špeciálnymi jednotkami počas mesiacov marec až jún 2022 komunikovala s tromi ruskými pilotmi.

Novinárovi poskytol správy, ktoré si vymenil s pilotmi, aj snímky strojov, ktoré mu poslali.

Bohdan vraví, že sám troch pilotov našiel a skontaktoval. Najstarším a najskúsenejším bol Igor Tveritin (48). Tento pilot v minulosti lietal na nadzvukovom strategickom bombardéri Tu-160, ktorý môže niesť aj jadrové zbrane. Ako pilot slúžil aj v Sýrii.

Počas vojny na Ukrajine lietal už na bombardéri Tu-22M3 a patril k pilotom, ktorí bombardovali ciele v Mariupole. Je možné, že bol súčasťou aj možných vojnových zločinov, keďže tu Rusi zasiahli napríklad pôrodnicu či divadlo plné civilistov.

Bombardovanie Azovstaľa bombardérom Tu-22. 

Operácia bola riskantná a nečudo, že pilot váhal. „Nechcem dopadnúť ako Skripaľ,“ povedal, odkazujúc na v Británii otráveného bývalého ruského agenta.

Bohdan sa snažil Tveritina presvedčiť tým, že mu poslal tisícky dolárov, čo ho upokojilo. Za odplatu mu pilot zaslal fotografie svojho lietadla.

Plán mal však viacero úskalí. V prvom rade

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie