Denník N

Mám ako gej nasledovať Ježiša? Poľský film Strachy v nás vypovedá aj o Slovensku

Strachy v nás. Foto - Jarosław Sosiński
Strachy v nás. Foto – Jarosław Sosiński

Svojrázny umelec Daniel žije v dedine Kurówko. Dalo by sa povedať „Bohom zabudnutej“, ale zato ľudia tu na Boha nezabudli – modlia sa k nemu každý deň a poctivo chodia do kostola.

Rovnako ako Daniel. Viera je stále prítomná v jeho živote aj v umení, ktoré robí.

V jednej z úvodných scén si vyrába ruženec – namiesto korálok však naň navlieka tabletky xanaxu, liekov proti úzkosti. V ťažkých chvíľach sa mu budú ešte veľmi hodiť.

Hoci je gej, miestni ho tolerujú. Alebo skôr trpia? Hlavne vtedy, keď bojuje za spoločné záujmy, napríklad za práva roľníkov a za ochranu úrody pred diviakmi.

Na svoj vlastný boj však zostáva sám. Na teplákovú súpravu si namiesto štandardných troch prúžkov našije pásiky vo farbe dúhy. Najväčšou oporou mu je babka, ktorá hreší horšie ako kočiš, ale povzbudzuje ho, keď on už ďalej nevládze. „To ja už končím,“ hovorí mu. „Ty ešte len začínaš.“

Zdá sa vám to ako ťažko uveriteľný príbeh? Lenže tento príbeh nie je vymyslený. Film Strachy v nás je inšpirovaný životom mladého poľského umelca Daniela Rycharského, ktorý sa na jeho tvorbe aj podieľal. Vo filme ho stvárňuje oceňovaný poľský herec Dawid Ogrodnik.

Kurówko je skutočné, rovnako aj boj s diviakmi a dúhové pásiky na teplákoch. No hlavne je skutočné trápenie človeka, ktorý nedokáže nájsť pochopenie ani u ľudí, ktorých zvykneme volať „najbližšími“.

Najsilnejší je film práve vo chvíľach, keď sa presne drží reality. A vtedy aj presahuje hranice Poľska a pripomína nám to, čo sa dnes deje na Slovensku.

Film sa dá aktuálne vidieť na streamovacej platforme Dafilms. Text ďalej obsahuje niektoré spoilery.

Peklo je v iných ľuďoch

„Jagoda, pôjdeš do pekla,“ podpichuje Daniel kamarátku. Spolu s ďalšími „dúhovými kresťanmi“ cestujú autom na katolícku púť a Jagoda sa na zadnom sedadle bozkáva so svojou priateľkou.

„Po smrti nie je peklo. Nie je nič,“ vraví Jagoda. „Pretože peklo a nebo sú tu. V iných ľuďoch.“

A má pravdu. Šikana zo strany homofóbneho okolia a nevšímavosť najbližších nakoniec vyústia do tragédie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

LGBTI+

Vzťahy

Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie