Denník N

Petrov usvedčuje expolicajta Kaľavského. Do prípadu zatiahol aj Žilinku

Peter Petrov. Foto N
Peter Petrov. Foto N

Bývalý operatívec NAKA Ján Kaľavský sľuboval svojmu informátorovi Petrovi Petrovovi ochranu pred trestným stíhaním. Tá skončila, keď na jeseň 2020 zadržali Ľudovíta Makóa. Vtedy začal zisťovať, ako sa dá Petrovovi pomôcť prostredníctvom známeho aj u Maroša Žilinku.

„Mali sme blízky vzťah s výhodami,“ zhodnotil Peter Petrov vo štvrtok na súde svoje kontakty s expolicajtom Jánom Kaľavským. Priznal, že ak by Kaľavský nebol policajtom, tak žiaden kamarátsky vzťah s ním neudržiava.

Petrov potreboval policajta Kaľavského, aby získaval informácie o tom, či mu nehrozí trestné stíhanie. A, naopak, Kaľavský využíval Petrova ako svojho informátora z kriminálneho prostredia, keďže ten mal blízko k zločineckej skupine takáčovcov.

Nebol to však vzťah založený len na výmene informácií. Petrov na súde vypovedal, že za svoju „ochranu“ platil. Kaľavského „rozmaznával“ rôznymi darmi a benefitmi. Kúpil mu mobilný telefón, zabezpečil plastové okná na chalupu či ojazdený Range Rover. Za odplatu podľa neho získaval aj informácie z policajného prostredia o pripravovaných zásahoch.

„Bol som zločinec

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Vojna v polícii

Slovensko

Teraz najčítanejšie