Denník N

Michal Kaščák: Nechcem cenu od banky vlastnenej niekým, koho aktivity nepriamo pomáhajú Rusku viesť vojnu

Michal Kaščák v Chersone s riaditeľom miestneho divadla Olexandrom Knyhom. Foto - archív M. K.
Michal Kaščák v Chersone s riaditeľom miestneho divadla Olexandrom Knyhom. Foto – archív M. K.

Po ruskom napadnutí Ukrajiny vo februári minulého roka sa publicista a prekladateľ Ján Štrasser zriekol Puškinovej ceny, ruského štátneho vyznamenania, ktoré dostal s podpisom prezidenta Putina. Šéf festivalu Pohoda Michal Kaščák zašiel ešte ďalej. Dnes oznámil, že vracia Cenu Nadácie Tatra banky za umenie, ktorú dostal v roku 2012 v kategórii Hudba. Prekáža mu, že materská firma slovenskej Tatra banky, rakúska Raiffeisen Bank International, stále podniká na ruskom trhu. Okrem bronzovej sošky sa rozhodol vrátiť aj finančnú prémiu. V rozhovore vysvetľuje detaily svojho kroku.

Cenu Nadácie Tatra banky za umenie máte desať rokov. Prečo ste sa rozhodli vrátiť ju práve teraz?

Reagoval som na publikované informácie z februára, ku ktorým som sa dostal až v týchto dňoch. Dozvedel som sa to od kamarátov, keď sme sa bavili o všetkom možnom a upozornili ma na novinový článok, kde sa písalo o tom, že materská firma Tatra banky, rakúska Raiffeisen stále podniká v Ruskej federácii. Ten článok vyšiel ešte pred mesiacom, ale ja ekonomické médiá takmer vôbec nesledujem. Dramaturgia festivalu Pohoda vždy reagovala na dianie v spoločnosti, a to na Slovensku i vo svete, a preto musím reagovať aj teraz, keď sú na Ukrajine zabíjané tisíce nevinných ľudí vojenským agresorom. Ako autorovi dramaturgie mi záleží na hodnotách slobody, humanizmu a demokracie, a to nielen deklaratívne, ale aj konkrétnymi činmi, vrátane tvorby festivalového programu. Nemôžem a nechcem byť držiteľom ceny od banky vlastnenej niekým, koho podnikateľské aktivity nepriamo pomáhajú Ruskej federácii viesť a financovať agresívnu vojnu proti ukrajinským občiankam a občanom.

Rakúska Raiffeisen Bank International, materská firma Tatra banky, je najdôležitejšou západnou bankou v Rusku. Ukrajinci ju zaradili na zoznam sponzorov vojny, americké úrady ju začali vyšetrovať a po tlaku Európskej centrálnej banky pred dvomi týždňami oznámila, že zvažuje odchod z ruského trhu. Zmenilo by niečo pre vás, keby sa napríklad teraz rozhodla, že časťou zisku za posledný rok podporí Ukrajinu?

Nie. Samozrejme, treba si vážiť každého, kto dokáže urobiť takéto rozhodnutie, ale mnohé iné firmy aj banky to urobili už vlani, pomerne rýchlo po tom, keď sa jasne ukázalo, kto je v tejto vojne útočníkom a kto brániacou sa obeťou. Keďže som bol dvakrát za posledný rok na Ukrajine,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Kultúra

Teraz najčítanejšie