Denník N

Len nech nám Rusi dajú pokoj, vravia v Buči rok po odchode okupantov (reportáž)

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Do Buče rok po odchode ruských vojakov pricestoval Eduard Heger a lídri troch ďalších európskych krajín. Sprevádzal ich ukrajinský prezident.

Keď vystúpime z minibusu na Jablonskej ulici v Buči, pristaví sa pri nás skupina menších detí. „A kde je Zelenskyj?“ pýta sa chlapec v červenej mikine s balíkom cukríkov.

Ten už odišiel, pomyslíme si, no deti nás už nepočúvajú a „za Zelenským“ utekajú opačným smerom – tou istou ulicou, na ktorej vlani ležali telá zavraždených ukrajinských civilistov. Zábery z Jablonskej ulice a ďalších častí Buče šokovali celý svet.

Foto N – Tomáš Hrivňák

Do Buče prichádzame presne rok po tom, čo sa z nej po týždňoch teroru voči ukrajinským civilistom stiahli ruskí vojaci. Pri tejto príležitosti kyjivské predmestie navštívil aj ukrajinský prezident. Spolu s ďalšími svetovými lídrami vrátane povereného slovenského premiéra Eduarda Hegera sa zúčastnil na ceremónii, počas ktorej vyvesili ukrajinskú vlajku pri pamätníku obrancov.

Desaťročia práce zničili za pár dní

Buča dnes na prvý pohľad vyzerá ako obyčajné mestečko, v ktorom sa ľudia presúvajú na bicykli, sadia kvety a vešajú bielizeň.

Lenže tento dojem kazia rozbité okná a zničené budovy, ktoré zanechala mesiac trvajúca ruská okupácia z marca minulého roka.

Foto N – Tomáš Hrivňák

Ruskí vojaci už v meste nie sú a na výročie ich odchodu je mesto plné zahraničných novinárov. Keď sa nám na parkovisku pozdraví jeden z obyvateľov mesta Vasil, zaujíma nás, či ho už reportéri z iných krajín nedráždia.

„Vôbec,“ odpovedá okamžite a plynulou ruštinou nám vysvetľuje,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie