Denník N

Okupovaný Krym si založil vlastnú žoldniersku armádu. Tej veľkej ruskej už nedôveruje

Ruský vojak pri cvičení na okupovanom Kryme, február 2022. Foto – mil.ru
Ruský vojak pri cvičení na okupovanom Kryme, február 2022. Foto – mil.ru

V Rusku vzniká po vagnerovcoch a kadyrovcoch ďalšia súkromná vojenská skupina.

Tá správa sa prvýkrát objavila pred niekoľkými dňami vo vysielaní lokálnej krymskej televízie Krym 24. Polostrov okupovaný Rusmi od zimy 2014 bude mať svoju vlastnú, profesionálnu a zatiaľ malú armádu.

„Chalani, ktorí prešli všetkým možným,“ charakterizoval odborné predpoklady ich veliteľov Moskvou dosadený krymský vodca Sergej Aksionov.

„Všetci majú bojové skúsenosti. Viac ako 60 chlapov má nejaké vojenské vyznamenanie, pred pár dňami už vzali prvého nepriateľa do zajatia. Keď sa na nich pozrieš, pochopíš, že sú schopní všetkého. Náčelníkom štábu je nositeľ radu Hrdina Ruska,“ pochválil sa Aksionov.

Prezradil tak, že nepôjde o nepodstatnú jednotku v rámci oficiálnych bezpečnostných zložiek, ale o vysoko profesionálne zoskupenie s autonómnym generálnym štábom. Teda o niečo podobné, čo predstavujú dnes už svetoznámi vagnerovci – práve oni pomáhajú Aksionovovi s budovaním jeho armády.

Na polostrove sa pre novú vojenskú formáciu už vžíva názov aksionovovci. Jej sídlom je Perevalne na juhu polostrova, kde prebieha aj výcvik.

Špecializovaní ostreľovači

Ide o mimoriadne zaujímavé miesto so zvláštnou tradíciou. Práve tam totiž

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie