Denník N

Dilema volieb a ilúzia ideálu

Foto N – Peter Kováč
Foto N – Peter Kováč

Igor Matovič i Robert Fico sú populisti, sľubujú, čo nesplnia, ale zároveň je medzi nimi obrovský rozdiel.

Autor je politológ, vydavateľ časopisu Kritika & kontext a rektor BISLA

Septembrový termín volieb mnohí vnímajú ako podvod a nerešpektovanie demokracie. Veď vláde bola v decembri 2022 vyslovená nedôvera a mala by odstúpiť. Demokracia však má aj pravidlo, ktoré presne vymedzuje, kedy najneskôr majú byť nové voľby. Až prekročenie tohto termínu by bolo nedemokratické. Menšinové vlády či preskupená väčšina síce nie sú obvyklé, ale nie je to nič nedemokratické ani nelegitímne. Dokonca tvrdím, že voľby v septembri sú pre demokraciu na Slovensku priaznivejšie, ako keby boli v máji.

Dnes pred nami defiluje krehká, nestabilná a polarizovaná politická garnitúra. Politické strany sa preskupujú a nie je isté, či sily, ktoré veria vo vládu zákonov, uspejú. To, čo dnes vidíme v Maďarsku, Poľsku či dokonca v Bielorusku, sa po voľbách môže udiať aj u nás.

Slovensko je opäť na križovatke. Aj vinou neschopnosti Igora Matoviča udržať koalíciu, ako aj v dôsledku vývoja na Ukrajine a v Rusku. Nie je vôbec jasné, v akej situácii budeme po voľbách. Na tejto križovatke Robert Fico opäť cíti svoju šancu. A keďže si možno vyberá medzi „basou“ a kreslom vo vláde, urobí čokoľvek, aby uspel. Zneužívanie a strihanie rozhovorov policajtov je len predzvesťou, čo nás od neho a jeho ideológa Blahu počas volebnej kampane čaká.

A tak nasledujúci polrok rozhodne o osude demokracie na Slovensku. To, či prežije, bude závisieť od dvoch faktorov. Po prvé, či sa demokratické sily dokážu spojiť a po voľbách vytvoria väčšinu v parlamente. A po druhé, kde po voľbách skončí Peter Pellegrini. Pokúsim sa to vysvetliť.

Dva druhy populizmu

Dnes už takmer neexistujú politici, ktorí by sa dokázali vyhnúť populistickým sľubom. Teda takým, ktoré prinesú voličské hlasy, ale sú viac či menej nesplniteľné. Aj preto delenie na ľavo-pravé politické spektrum prestáva byť platné, keďže politici nasľubujú niečo, čo je zmesou ľavicovej aj pravicovej agendy zároveň.

Napriek tomu je medzi populistami zásadný rozdiel. Jedni sľubujú nesplniteľné, ale ak uspejú, povaha režimu sa nezmení. Demokracia prežije voľby, hoci môže vyzerať dosť žalostne – tak ako tá, ktorú sme videli po roku 2020. Druhí používajú populistické sľuby, aby následne zmenili charakter štátu a podkopali demokraciu, ako sa to stalo v štátoch, ktoré nazývame iliberálne demokracie alebo priamo autoritárske režimy. Pre našu krehkú demokraciu je dnes najhoršie, ak sa všetci populisti hodia do jedného vreca. Výsledkom môže byť, že zvíťazia tí, ktorí chcú demokraciu ovládnuť.

Na Slovensku je v prvej skupine populistov napríklad Igor Matovič a v tej druhej, samozrejme, Robert Fico. Obaja sú populisti, sľubujú, čo nedokážu splniť, ale zároveň je medzi nimi obrovský rozdiel.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Peter Pellegrini

Robert Fico

Voľby 2023

Komentáre

Teraz najčítanejšie