Denník N

Môžu architekti za prázdne investičné byty?

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Návšteva renomovaného architekta na Slovensku opätovne otvorila polemiku o tom, kto je zodpovedný za rozvoj miest, prečo vznikajú investičné byty, v ktorých nikto nebýva, a či bytovú krízu vyriešia satelity.

Autorka je architektka

Bratislavu nedávno navštívil architekt Reinier de Graaf, partner celosvetovo známeho ateliéru OMA.

Do Bratislavy neprišiel iba kvôli prednáške Masterplan, ktorú mal v Slovenskej národnej galérii, ale aj ako účastník urbanistickej súťaže Southbank. Súťaž vyhlásila spoločnosť Penta Real Estate a má určiť podobu lokality na petržalskom brehu Dunaja v okolí mosta Apollo.

Kultúrna antropologička Ivana Rumanová po jeho prednáške napísala kritiku. Architekta obviňuje z toho, že sa podieľa na „financializácii trhu nehnuteľností“. „Je neskrývane cynický alebo nešikovne alibistický, keď na svojej prednáške a vo svojom románe predstiera odstup od politík, ktoré sám reprodukuje?“ pýta sa v článku, ktorý vyšiel v Kapitáli.

Ako to teda je: je architekt naozaj zodpovedný za „zlo“ investičného kapitalizmu? Sú bratislavské projekty Southbanku a Nového Lida, ktoré spomína, len škodlivým produktom honby za ziskom developerov? Alebo je to celé zložitejšie?

Ilustračná fotografia. Foto N – Tomáš Benedikovič

Fenomén investičných bytov v skratke

Najprv sa pozrime na to, čo je to „financializácia trhu nehnuteľností“. V skratke ide o politiky a praktiky, ktoré z bytu robia namiesto domova len ďalší investičný produkt. Ide o dlhodobý globálny trend a stoja za ním

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Kultúra

Teraz najčítanejšie