Denník N

Čo vás čaká, keď na Nový rok vstúpite do ľadovej vody bez prípravy

Hlásia ochladenie. Na severe bude v stojatej vode treba sekať ľad, na juhu budú mať jazerá a rieky najviac tri - štyri stupne. Foto - Fotolia
Hlásia ochladenie. Na severe bude v stojatej vode treba sekať ľad, na juhu budú mať jazerá a rieky najviac tri – štyri stupne. Foto – Fotolia

Bude to väčší nápor, ako stiahnuť v spálni kúrenie, ale zdravému človeku jedno- či dvojminútové kúpanie v jazere alebo v rieke neublíži

Bežné príručky otužovania vám hovoria, aby ste sa na vstup do ľadovej vody pripravovali pár mesiacov. Mali by ste začínať v lete a chladnúť s vodou. V sprche striedať studenú, teplú, studenú, teplú. A ako prvé požiadať o povolenie vášho lekára, nech vám preklepne srdce.

Sú to vzácne rady, pokiaľ sa chystáte vážne otužovať a trénovať zimné plávanie.

Lenže každú zimu sa nájdu ľudia, čo majú odhodlanie a dôvod veriť si a idú do toho bez príručiek a bez prípravy. Na Nový rok alebo na Troch kráľov jednoducho vkráčajú do vody spolu s regulárnymi otužilcami.

Jedna minúta

Ak sa aj vy chystáte na niečo podobné, čakajte silnejší nápor, než je stiahnutie kúrenia v spálni alebo sprchovanie sa studenou.

Keď vstúpite do novoročného jazera, ktoré nebude mať viac ako päť stupňov, chladná voda vás obomkne ako tekutá oceľ. Najprv nepocítite žiadne konkrétne miesto, kde je chlad najúpornejší, pretože o pomoc začne zúrivo volať každý milimeter kože. Mozog vie, ako by so všetkými tými signálmi naložil, ale nad nutkaním okamžite utiecť z vody stojí vaše odhodlanie.

Ani o ňom poriadne nestihnete zapochybovať a nápor sa ďalej vystupňuje. Nervový systém si konečne vyberie konkrétnu oblasť, do ktorej sústredí nevídanú bolesť. Niekto to má na krčnej chrbtici, niekto medzi lopatkami, niekto na kľúčnych kostiach.

Ťažko by ste našli opis tej bolesti, na ktorom by sa zhodli všetci, čo ju zažili. Akási kombinácia pálenia, tlačenia a hryzenia, všetky zložky na vysokej úrovni.

Z vítania Nového roka vo vode sa stala tradícia na celej severenej pologuli. Rekrútujú sa na nej noví otužilci. Foto - Flickr
Z vítania Nového roka vo vode sa stala tradícia na celej severnej pologuli. Regrutujú sa na nej noví otužilci. Foto – Flickr

Ďalší schod k utrpeniu budú vaše ruky alebo nohy, alebo pravdepodobne oboje. Aj ak ste do vody vstupovali s vedomím, že po pár sekundách sa zúžia cievy v končatinách a v telesných perifériách, zostanete šokovaný, ako spoľahlivo a rýchlo funguje znecitlivenie prstov, keď do nich telo prestane posielať krv. Spomeniete si, že ten pocit ste už niekedy zažili, možno keď ste sa guľovali bez rukavíc, ale doteraz ste netušili, že môže byť taký urgentný.

A potom to odrazu prejde. Prežili ste najhorších 40 sekúnd, plus-mínus. Teplotný šok. Nie že by to bolo odteraz už len blaho, ale prinajmenšom sa to prestalo zhoršovať. Procesy na uchovanie tepla pre životne dôležité orgány sú spustené. Pokožka je už dosť chladná, aby ju teplotný kontrast nebolel. Dokážete si uvedomiť prítomný okamih, obzrieť sa okolo seba, dokonca komunikovať so sebou a s druhými.

Už keď v tomto momente vyjdete z vody, ste víťaz. Vo vašom tele sa stalo všetko podstatné na uvoľnenie slasti. Ste spokojný sám so sebou. Kombinácia tejto spokojnosti a skutočných telesných procesov spôsobí, že vám nie je zima. Zima má odteraz vo vašej hlave novú definíciu.

Môžete sa utrieť, obliecť, vypiť si čaj alebo čokoľvek sa nalieva. Ani sa nestihnete poriadne zatriasť a budete opäť v tepelnej pohode. Pravdepodobne budete rád, že ste to urobili, a budete cítiť hrdosť.

Na prvýkrát bohate stačí aj minútka. Foto - Flickr
Na prvýkrát bohate stačí aj minútka. Foto – Flickr

Alkohol free

Hoci by ste svoj prvý vstup do vody prežívali aj nejako inak, schému – najprv utrpenie, potom spokojnosť – v nejakej podobe zažijete. Ak sa nič nepokazí.

Najhoršie, čo sa môže stať, je, že vás zradí zdravie. Preto si ešte raz povedzte, či to naozaj budete skúšať bez konzultácie s lekárom. Problémy so srdcom alebo s dýchacou sústavou môžu spôsobiť smrť, pretože teplotný šok zvýši tep i tlak. Je ťažké nájsť niekde zmienku o mŕtvych prvootužilcoch, ale aj tak to ešte raz zvážte.

Aj keď ste zdravý, čakajte, že hneď, ako sa ocitnete vo vode, bude sa vám ťažko dýchať. Odporúča sa vydýchnuť tesne predtým, ako sa hrudník dostane pod vodu. Keď pocítite potrebu lapať po dychu, ľahšie ju zvládnete s prázdnymi pľúcami.

Získať kontrolu nad dýchaním nie je ťažké, ale predsa len si vyžaduje isté úsilie a pozornosť, a preto je lepšie vo vode stáť, než sa snažiť hneď od začiatku plávať. Najprv dýchanie, potom plávanie.

Keď budete vedieť, že je niekto pri vás, kto sa vyzná a dáva pozor, pomôže vám to čeliť panike. Panika a strach sa môžu hlásiť viac alebo menej silno len v prvých desiatkach sekúnd, keď ešte chlad bolí a zatiaľ nedýchate dosť plynule.

Je bezpečnejšie, keď okolo seba budete mať skúsenejších. Foto - Flickr
Je bezpečnejšie, keď okolo seba budete mať skúsenejších. Foto – Flickr

Alkohol vám pravdepodobne pridá na odvahe a zvýši odhodlanie. Lenže v príručkách je na prvých miestach činností, ktoré nemáte robiť, práve pitie alkoholu. Alkohol robí opak toho, čo telo potrebuje, aby si uchovalo teplo. Alkohol klame systém: eliminuje stiahnutie ciev v končatinách, takže môžete cítiť menší chlad, ale cena za to je, že sa vám rýchlejšie ochladzuje jadro.

No pri takomto krátkom pobyte vo vode môže byť horší skôr druhý problém: alkohol vám pomýli úsudok a možno sa nedokážete správať tak zodpovedne, ako sa na extrémne prostredie patrí. Keď budete opitý, mali by vám vaši priatelia zakázať vstup do vody.

Po tom, čo zodpovedne zhodnotíte vážne riziká, nenechajte si kaziť zážitok ani drobnosťami. Napríklad si nezabudnite uterák. Majte so sebou šľapky, aby ste si šetrili citlivé chodidlá, keď vyjdete z vody. Keď si zadovážite neoprénové papučky a rukavice, ušetríte si odmrznuté prsty, hoci tú minútu – dve sa bez nich zaobídete. Majte jeden uterák navyše, na ktorý sa postavíte, keď sa budete obliekať. Oblečenie si pripravte tak, aby sa dalo rýchlo a pohodlne obliecť.

Dajte si pozor na ostré hrany ľadu. Nechoďte do vody s plným mechúrom. Zabezpečte si teplý nápoj. Dôverujte si.

Premyslite si, čo si chcete k vode vziať. Foto - Flickr
Premyslite si, čo si chcete k vode vziať. Foto – Flickr

Na počasí nezáleží

Ideálne je, keď bude svietiť slnko. Vodu vám nezohreje, ale pomôže odhodlaniu. Aj mrazivá voda pôsobí v slnečných lúčoch lákavejšie.

Skúsení otužilci vravia, že čím je vonku chladnejšie, tým ľahšie sa vám pôjde do vody. Ďalší všeobecne hlásaný poznatok je, že v momente, keď vás objíme chladná voda, počasie vonku prestane byť podstatné. A keď vyjdete z vody, bude vám na počasí záležať menej než hocikedy predtým.

O čosi rozdielnejšie sú otužilecké rady k téme, ako vstúpiť do vody. Niektorí radia najprv ovlažiť si tvár a naštartovať takzvaný potápačský reflex cicavcov, ktorý telo pripraví na vodné prostredie. Ďalší odporúčajú, že treba vchádzať do vody postupne – kolená, stehná, pás, brucho… až po krk. Viacerí varujú pred skokom do vody.

Väčšina ľudí okolo vás asi bude mať na hlavách smiešne čiapky. Málokoho uvidíte ponárať si nechránenú hlavu. Raz si možno zaplávate aj bez neoprénovej čiapky, ale na prvýkrát to radšej neskúšajte.

Studená voda vám dá sebavedomie a spokojnosť. Foto - Flickr
Studená voda vám dá sebavedomie a spokojnosť. Foto – Flickr

Nejednotnosť panuje aj v odporúčaniach, čo robiť vo vode. Najviac ľudí pláva, ale sú aj vyznávači kultu nehybného státia. Najlepšie urobíte, keď prečkáte teplotný šok a potom sa rozhodnete podľa seba. Možno zatúžite plávať alebo aspoň napodobňovať plávanie, len aby ste sa hýbali. A možno práve naopak, stuhnete a budete sledovať, ako sa postupne uvoľňujete.

Keď prežijete prvú minútu a budete sa cítiť dobre a sebaisto, možno budete chcieť natiahnuť čas na viac ako minútu – dve. Pokojne zostaňte, ale pamätajte na bezpečnostný limit: na súťažiach zimného plávania je stanovený na 22 minút, potom sa ide z vody von.

To je hranica, ktorú asi nedosiahnete, no čím dlhšie vo vode budete, tým viac bude klesať vaša vnútorná teplota. Ak nemáte konštrukciu vzpierača, tak po štyroch či piatich minútach sa už asi nevyhnete triaške, ktorá prichádza po vystúpení z vody, a nezabránite jej oblečením ani cvičením. Nie je to nič príjemné, ale keď uvidíte, že sa trasú všetci okolo vás, nepríde vám to také zlé. Môže to trvať od niekoľkých minút až po niekoľko desiatok minút, ale nakoniec to odznie.

A čo je hlavné: oveľa významnejší než triaška bude dobrý pocit, že ste to dokázali. Ten pocit je vysoko návykový a je možné, že si ho budete chcieť privolávať pravidelne. Ale to už budete vedieť, čo vás čaká, a zistíte, že nápor v prvých sekundách nie je ani taký intenzívny, ani taký významný, ako sa to zdalo prvýkrát. Začnete si zvykať nielen na endorfíny, ale aj na chlad.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Zdravie

Teraz najčítanejšie