Denník N

Stánky obhajujúce vojnu a teror

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prokremeľské dezinformačné plátky sú v stánkoch umiestnené na najlukratívnejších miestach.

Autor je spisovateľ

Prechádzam sa pokojnou bratislavskou ulicou, a odrazu sa na mňa z obálky na najviditeľnejšom mieste výkladu novinového stánku usmieva vojnový zločinec, na ktorého vydal zatykač haagsky tribunál. S prstom na perách mi oznamuje: „Pravda je naša.“ Vedľa neho svietia nejaké ďalšie „národné“ noviny v podobnom duchu a v malom okienku pri výdajnom pulte, kam pohľadom musí zablúdiť každý zákazník, je vtesnaná (akoby ten rám bol stvorený len pre jej A5 formát) ďalšia známa každomesačná znôška konšpirácií.

Zaujíma ma, prečo sú prokremeľské dezinformačné plátky umiestnené na najlukratívnejších miestach, a hneď sa panej za sklom pýtam, kto rozhoduje o umiestnení titulov vo výklade. Na otázku mi neodpovedá a namiesto toho chce vedieť, prečo to chcem vedieť. Popravde odvetím, že zo zvedavosti. Vyberá ich sama? Určí to jej priamy nadriadený alebo vedenie spoločnosti? Na základe firemných sympatií k vojnovým zločincom alebo za peniaze od vydavateľov dotyčných plátkov? „Nie som povinná vám odpovedať!“ oznámi mi zvýšeným hlasom a strnulo sa zahľadí kamsi do rohu, pretože pre ňu už neexistujem.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Hoaxy a propaganda

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie