Denník N

Imrecze: Útoky Smeru vnímam ako spôsob, ako ma zastrašiť

František Imrecze. Foto N - Vladimír Šimíček
František Imrecze. Foto N – Vladimír Šimíček

Bývalý prezident finančnej správy a dnes spolupracujúci obvinený Imrecze o výsledku jesenných volieb a budúcnosťou ako takou veľmi nepremýšľa, hovorí, že by mu to nič pozitívne neprinieslo.

S tým, že jeho výpovede budú spochybňovať obvinení a obžalovaní, počítal. Bývalý prezident finančnej správy František Imrecze to považuje z ich strany za legitímne. A platí to podľa neho aj pre Roberta Fica či Roberta Kaliňáka, ak sa útokmi voči nemu bránia pred vyšetrovateľom alebo prokurátorom. „Ak toto spochybňovanie a osobné útoky prebiehajú v mediálnom priestore, tak mi to až také legitímne nepripadá, skôr to považujem za spôsob zastrašovania,“ dodáva však.

Usvedčuje mnohých z trestnej činnosti, no sám je obvinený a už je aj právoplatne odsúdený za korupciu. Pravidelne vypovedá na polícii a na súdoch. Priznal sa k úplatkom aj k podplácaniu.

Premýšľa aj nad tým, čo bude po septembrových voľbách, a obáva sa ich? V rozhovore odpovedá aj na túto otázku a okrem toho hovorí aj o tom:

  • ako vzniká dohoda o vine a treste medzi obvineným a prokurátorom;
  • prečo si nechal doplácať kompenzáciu k platu štátneho úradníka;
  • ako často sa stretával s Ficom a či ho tiež prezýval šéf;
  • čo si myslel o Kaliňákovom výroku, že korupcia na najvyšších miestach neexistuje;
  • ako vyzerá život v podmienke;

Začiatkom februára vás súd právoplatne odsúdil za korupciu na päťročnú podmienku a peňažný trest, a to na základe dohody o vine a treste, ktorú ste uzatvorili s prokurátorom. Čo pre vás znamenal tento prvý rozsudok? Úľavu, že aspoň jedno obvinenie už máte právoplatne skončené?

Slovo úľava v mojom slovníku momentálne nie je. A ani úľavu vo svojej životnej situácii nepociťujem. Veľmi ma mrzí, že som sa do nej dostal, ale som rád, že som nabral odvahu prijať za svoje konanie zodpovednosť. Cítim to ako povinnosť voči sebe, ale aj voči spoločnosti. Právoplatný rozsudok vnímam ako jeden z míľnikov na ceste, na ktorú som sa vybral.

Čo vás na jej konci čaká?

To zatiaľ neviem. Preto je to len jeden z míľnikov.

Ako sa taká dohoda s prokurátorom vlastne vytvára? Mnohí obvinení, obžalovaní tvrdia, že ste vypovedali proti nim, aby ste získali výhody vo vlastných trestných konaniach. Čiže je to také jednoduché – vy vypoviete proti niekomu a potom si sadnete s prokurátorom a poviete mu svoju predstavu o dohode?

Tak to rozhodne nefunguje. Moja dohoda o vine a treste s prokurátorom, ktorú súd sprísnil, vznikla až na záver samotného konania. Prišla až potom, ako som vypovedal na súde. Prebieha to tak, že dohodu, trest a všetky podmienky k nej navrhuje prokurátor.

Čiže on je ten, kto prvý povie, ako si predstavuje tú dohodu?

Iniciátorom je obvinený. On povie, že chce dohodu uzavrieť, ale jej obsah navrhuje prokurátor. Nenavrhuje si to obvinený sám.

Mohli ste si klásť nejaké podmienky?

Každý obvinený môže nesúhlasiť s navrhnutou dohodou. Znamenalo by to však návrat späť do trestného konania.

Takže prokurátor vám predstavil dohodu a vy ste s ňou hneď súhlasili? Nesnažili ste sa napríklad diskutovať o znížení trestu?

Samotným rozhodnutím spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní a hovoriť pravdu som prijal zodpovednosť za svoje konanie. Logicky je potom nevyhnutné očakávať, že to bude mať aj nejaké dôsledky. Vnímal som to ako konzekvenciu za to, že som sa rozhodol hovoriť pravdu. Po porade s advokátom som s tou dohodou súhlasil.

A aj výška peňažného trestu bola hneď daná? Dostali ste totiž historicky najvyšší peňažný trest, a to 200-tisíc eur.

Bola to obsahová súčasť dohody a tak ako voči celej dohode, tak som nenamietal ani voči tejto časti. Zodpovedá to môjmu dobrovoľnému rozhodnutiu vydať peňažné prostriedky, ktoré boli vo vyššej hodnote, ako je táto, ktorá sa stala obsahom dohody.

Čiže ste si mohli povedať: „To už som vydal, to už nejako finančne nepocítim.”

Hlavne som si povedal, že je férové to dobrovoľne vydať a že takto to prepadne definitívne štátu.

Pre mnohých je to veľmi veľa peňazí. Čo tá suma znamená pre vás?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Mýtnik

Robert Fico

Robert Kaliňák

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie