Denník N

Heger a Naď sú na Ukrajine. Kyjivu sme už odovzdali systém Kub, prichádzajú aj ďalšie migy

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Premiér Eduard Heger sa po roku vrátil na Ukrajinu, kde bude rokovať s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Odcestoval tam spolu s ministrom obrany Jaroslavom Naďom.

Pozvanie dostal po tom, čo slovenská vláda v polovici marca definitívne rozhodla poslať na Ukrajinu trinásť stíhacích lietadiel Mig-29. „Môžem potvrdiť, že okrem štyroch migov, ktoré už na Ukrajinu prišli vzduchom, ďalšie postupne prichádzajú po zemi,“ povedal Naď novinárom vo vlaku smerujúcom na Ukrajinu.

Na Ukrajine je už aj časť systému protivzdušnej obrany Kup aj s raketami. Naď sa dnes stretne s ukrajinským ministrom obrany Oleksijom Reznikovom, ich vzájomné vzťahy označil za vynikajúce.

Na Ukrajinu v piatok prídu aj premiéri zo Slovinska a z Chorvátska. Podrobnejší program politikov z bezpečnostných dôvodov zatiaľ nie je možné zverejniť.

Munícia aj skúsenosti

Slovenský minister obrany priznal, že možnosti ďalej vojensky pomáhať Ukrajine sú po ohlásení dodávok stíhacích lietadiel Mig-29 „limitované“. Zdôraznil však, že Slovensko môže zohrať zásadnú úlohu pri

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie