Denník N

Sociológ Slosiarik: Ak nevoliči prídu k voľbám, tak skôr účtovať než voliť stredopravé strany

Martin Slosiarik. Foto N - Vladimír Šimíček
Martin Slosiarik. Foto N – Vladimír Šimíček

Hlasu sa nejednoznačnosť prestáva vyplácať, komentuje vývoj v preferenciách strán riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Martin Slosiarik je sociológ a riaditeľ prieskumnej agentúry Focus. V rozhovore hovorí:

  • čo je za nárastom Smeru a či ide na úkor Hlasu;
  • prečo by nevoličov skôr ako Matovič oslovili Smer a Republika;
  • či ho prekvapili prvé čísla strany Demokrati;
  • ako sa pozerá na snahy Andreja Danka o zisk menších partnerov;
  • ale aj či môže Zuzana Čaputová znovu vyhrať prezidentské voľby.

Vlani v auguste sme spolu mali rozhovor s titulkom Potenciál Smeru je nad 25 percent. Nachádzame sa dnes, trištvrte roka od tohto rozhovoru a pol roka do volieb v situácii, keď Smer začína tento potenciál napĺňať?

Posledné, ale vlastne aj dlhodobejšie dáta ukazujú vzostupnú trajektóriu Smeru. Predtým sa zdalo, že sa zisky Smeru stabilizovali na úrovni 14-15 percent, ale v poslednom mesiaci už aj iné agentúry potvrdili otočenie poradia medzi Smerom a Hlasom. Rozdiely medzi nimi nie sú veľmi výrazné, ale Smer sa pohol cez 17 percent a má potenciál na ďalší rast.

A naďalej platí, že potenciál Smeru je nad 25 percentami?

Áno, ale hovoríme o potenciáli, čiže ak zoberieme všetkých ľudí, pre ktorých je prijateľné voliť Smer. Nemyslím len takzvanú druhú či tretiu voľbu, ale hovoríme o časti voličov, pre ktorých by za istých okolností nebolo problém voliť Smer. Čiže, ak by sme sa položili otázku „Vedeli by ste si predstaviť, že by ste volili Smer?“ a dali respondentom na výber možnosti „určite áno“, „skôr áno“, „skôr nie“, „určite nie“, tak prvé dve kategórie by vyšli určite minimálne na úrovni 25 percent.

Dôležité je, či počítame len zo vzorky rozhodnutých voličov, teda hovoríme o preferenciách. V tom prípade je hranica 25 percent z hľadiska potenciálu reálna.

Ako by to vyzeralo v prípade, že by sme sa pozreli aj na nevoličov?

Z hľadiska celej vzorky platí, že Smer má – minimálne v porovnaní s inými stranami – relatívne silnejšiu pozíciu aj medzi takzvanými nevoličmi. Preto je pre mňa prekvapivá snaha niektorých stredopravých strán mobilizovať nevoličov. Ak nevoliči prídu k voľbám, tak prídu účtovať.

Video: Slosiarik z Focusu: Smer je silný aj medzi nevoličmi
(autori: Eva Štefanková, Dušan Mikušovič)

Dostaneme sa k tomu, ale ešte zostaňme pri Smere. V marci sa dostal na čelo rebríčka v prieskumoch hneď troch agentúr, Ipsosu, AKO aj Focusu. Od Hlasu ho však delia len desatiny percenta, na úrovni štatistickej chyby. Nemôže ísť len o dočasnú odchýlku, spôsobenú napríklad tým, že Smer dobre zareagoval na jednu momentálnu tému?

Asi sa ešte nedá hovoriť o trende, keďže išlo o výsledok v jednom prieskume, i keď potvrdený tromi nezávislými agentúrami. A áno, rozdiel medzi Hlasom a Smerom ešte nie je štatisticky významný. Musíme si počkať na ďalšie merania. No nemyslím si, že ide o náhodný výkyv, ktorý by nezávisle od seba zachytili tri agentúry.

Navyše, rast Smeru je mimo štatistickej chyby, v našom prieskume Smer narástol z menej ako pätnásť na takmer 18 percent. A zároveň s tým Hlas poklesol z úrovne vyše 20 percent na asi 17 percent. Zdá sa teda, že tie pohyby spôsobil odchod časti voličov Hlasu k Smeru, za čo môže zrejme nielen aktivita Smeru, ale aj nejaké zlyhania Hlasu. Nejednoznačná pozícia vo viacerých témach sa im zrejme prestáva vyplácať.

Smer pred dvomi týždňami vyrukoval s bilbordmi a heslom „Stabilita, skúsenosti, koniec chaosu“. Vy v dátach zrejme vidíte, kde sa pohybuje nálada voličov. Trafili ju?

Predpokladám, že slovo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Demokrati

Hlas

OĽaNO

Prieskumy preferencií

Progresívne Slovensko

Republika

Rozhovory

Smer

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Voľby 2023

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie