Denník N

Trump by mohol kandidovať aj z väzenia, obvinenie je podľa médií slabé a vratké (otázky a odpovede)

Donald Trump vystúpil na konferencii v Nashville 17. júna. Foto - TASR/AP
Donald Trump vystúpil na konferencii v Nashville 17. júna. Foto – TASR/AP

Bežnému človeku sa môže zdať, že koniec Donalda Trumpa v politike sa blíži. Jeho štvrtkové obvinenie newyorským okresným prokurátorom Alwinom Braggom je historické, keďže žiaden bývalý americký prezident v dejinách nečelil žalobe.

Donald Trump si ju na súde vypočuje pravdepodobne v utorok. Takmer isto ho budú stíhať na slobode.

Tento prípad však neznamená, že prišiel o šancu znova vyhrať prezidentské voľby v roku 2024, je favoritom na nomináciu Republikánskej strany. Samotné obvinenie, aj keď jeho presné znenie nie je známe, navyše podľa odborníkov nie je také vážne ani presvedčivé. Je celkom možné, že porota Trumpa v tejto veci napokon oslobodí.

„Stíhanie Donalda Trumpa za prípad Stormy Daniels vyzerá ako chyba,“ napísal dokonca britský magazín Economist.

O čo ide?

Presné body obžaloby ešte len zverejnia, podľa amerických médií by ich malo byť najmenej 20. Gro prípadu je však jasné.

Pornoherečka s umeleckým menom Stormy Daniels tvrdí, že v roku 2006 mala sex s Donaldom Trumpom. V tom čase bol ženatý s neskoršou prvou dámou Melaniou, ktorá krátko predtým porodila ich syna. Bývalý prezident to odmieta.

Pred voľbami v roku 2016 žiadala Stormy Daniels peniaze za to, že bude mlčať. Vtedajší Trumpov právnik Michael Cohen, ktorého za to aj odsúdili a obrátil sa proti prezidentovi, jej vypísal šek na 130-tisíc dolárov (120-tisíc eur).

Trump neskôr priznal, že právnikovi tieto výdavky zaplatil začiatkom roka 2017. Na tom by nebolo nič nelegálne, no prípad je komplikovanejší.

V čom je teda problém?

V účtovných knihách boli tieto peniaze označené ako právne výdavky a podľa prokuratúry tak išlo o falšovanie obchodných záznamov. To je stále len priestupok a nie trestný čin.

Trestným činom by to však bolo, ak by Trump takto porušil ďalší zákon, v tomto prípade zákon o financovaní kampane. Keďže sa to stalo krátko pred voľbami, podľa prokuratúry išlo o náklad na kampaň, ktorý nebol evidovaný.

Aké sú šance, že ho odsúdia?

Viacerí odborníci aj médiá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie