Denník N

Vývoj bojov (400. deň): Ukrajinská ofenzíva – zrejme nebude na jednom mieste, bude bolestivá a nebude to koniec

Ukrajinská húfnica počas streľby. Foto - ukrajinská armáda
Ukrajinská húfnica počas streľby. Foto – ukrajinská armáda

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • Ako Ukrajinci hrajú Rusom na nervy.
  • Ako môže vyzerať budúca ofenzíva – čo hovorí v prospech Rusov a čo je na strane Ukrajincov.
  • Rybar oznámil obsadenie budovy v Marjinke. 
  • V Bachmute všetko po starom, čiže veľmi ťažko.
  • Prepustený vagnerovec v Kirovskej oblasti v stredu zavraždil ženu.
  • Mapy dňa – Bachmut.
  • Videá dňa – javeliny ničia tankovú kolónu pri Avdijivke; ako vyzerá interiér najlepšieho ruského tanku; ako pracuje programovateľná munícia pre rýchlopalné kanóny; ukrajinské prípravy; apokalypsa v Marjinke; ruský Lancet ničí Gvozdiku; zajatí Ukrajinci v Bachmute. 

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za štvrtok 30. marca. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Ako Ukrajinci hrajú Rusom na nervy. Včera bol štyristý deň Putinovej trojdňovej „špeciálnej vojenskej operácie“. Namiesto rýchleho triumfu a víťazného pochodu Kyjivom dnes vojensky vyčerpané a ponížené Rusko s obavami očakáva blížiacu sa veľkú ukrajinskú ofenzívu. Otázkou je, kedy a kde sa tak stane a ako by mohla prebiehať. Úvod dnešného Vývoja bojov sa bude venovať práve tejto téme.

Okrem prípravných vojenských akcií, ktoré vo zvýšenej miere prebiehajú na juhu okupovaného územia, už Ukrajinci rozbehli psychologické operácie.

Majú rôzne podoby. Počas víkendu napríklad Volodymyr Zelenskyj pre japonské noviny Jomiuri Šimbun povedal, že Ukrajina ešte nie je pripravená na protiofenzívu, lebo nemá dosť ťažkých zbraní vrátane stíhačiek a ani na fronte nie je dobrá situácia. Vzápätí po ňom však minister obrany Olexij Reznikov oznámil, že útok sa začne v apríli alebo máji. Je len malá šanca, že dvaja rozhodujúci ukrajinskí politici navzájom nevedia, čo vraví ten druhý. Pravdepodobnejšie sa javí, že úmyselne vysielajú rôzne signály.

Súčasťou brnkania na nervy Rusom takmer určite sú aj videá s veľkými koncentráciami ukrajinskej ťažkej techniky, ktoré sa začali objavovať v uplynulých dňoch.

Asi najväčší ohlas vyvolali zábery, ktoré zámerne pôsobia dojmom, že sa to každú chvíľu začne. Je na nich mechanizovaná jednotka približne v sile brigády. Na záberoch vidno len pôvodnú techniku ukrajinskej armády bez najnovších dodávok zo Západu. Vyznenie zodpovedá predstave o tom, ako by mali vyzerať zálohy, ktoré Ukrajinci v tyle majú.

Ako môže vyzerať budúca ofenzíva. Veľmi dôležitú úlohu v nej zohrajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie