Denník N

Rastliny v strese „volajú o pomoc“. Ľudské ucho to nezachytí, iné živočíchy možno áno

Ilustračné foto. N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto. N – Tomáš Benedikovič

Vedci nahrali zvuky, ktoré vydáva uschýnajúca paradajka. Výsledky novej štúdie by mohli nájsť uplatnenie v efektívnejšom poľnohospodárstve.

Mnohí pestovatelia sa so svojimi rastlinami rozprávajú alebo im púšťajú hudbu a tvrdia, že sa im vďaka tomu darí lepšie.

Pomerne nové štúdie naozaj ukazujú, že rastlinné organizmy vnímajú zvuk ako mechanický stimul, ktorý im spôsobuje bunkové a metabolické zmeny. Zvukové stimuly tak teoreticky môžu ovplyvniť rýchlosť klíčenia a zvýšiť rast, čím sa napríklad zlepší výnos niektorých plodín.

Takáto komunikácia však bola donedávna považovaná za jednostrannú. Rastliny pri snahe o záchranu pred suchom, predátormi či infekciou nielenže nemôžu ujsť, ale na svoje problémy nevedia upozorniť ani zvukom.

Musia sa spoľahnúť na svoje biochemické reakcie a environmentálne signály.

Nová štúdia izraelských vedcov uverejnená tento týždeň v časopise Cell naznačuje, že by to mohlo byť aj inak. Rastliny pri ohrození totiž nejaké zvuky vydávajú, ale ich frekvencia je pre naše ucho privysoká.

Paradajka znie ako pukanec

Lilach Hadanyová, hlavná autorka výskumu a evolučná biologička a teoretička z univerzity v Tel Avive, pre CNN uviedla, že bola roky skeptická k tvrdeniu, ktoré hovorilo o nemote rastlín.

„Je toľko organizmov, ktoré reagujú na zvuk, takže som nevedela nájsť dobrý dôvod na to, aby boli rastliny hluché a nemé,“ povedala Hadanyová, ktorá prvýkrát experimentálne zaznamenala zvuk svojho kaktusu pred šiestimi rokmi. Vedkyňa v minulosti viedla napríklad štúdiu poukazujúcu na to, že bzučanie včiel môže spôsobiť pri rastlinách produkciu sladšieho nektáru.

Keďže sa nedalo dokázať, že zvuk vydal práve jej kaktus a nie iný organizmus v jeho blízkosti, vedci v rámci novej štúdie použili zvukotesné boxy. Uzavreli do nich niekoľko rastlín paradajok a tabaku a počúvali.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie