Denník N

Komentátori Denníka N: Haščákom opovrhujeme, ale nemocnici Bory prajeme všetko dobré

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Penta by mala postaviť ešte jednu nemocnicu vzhľadom na to, koľko peňazí si vybrali z Dôvery, hovoria komentátori Konštantín Čikovský a Filip Obradovič.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Penta otvorila tento týždeň v Bratislave novú Nemocnicu Bory. Aká je to správa pre slovenské zdravotníctvo?

Čikovský: To, že máme o nemocnicu viac, je dobrá správa. Súhlasím s tým, čo hovorí väčšina komentátorov, že je hanba, že štát nedokáže držať krok so súkromným sektorom a že my sa musíme spoliehať na ten.

Sme redakcia, ktorá vznikla v dôsledku toho, že Penta vstúpila do SME. Odišli sme pre korupčnú kauzu Gorila zo SME a založili sme Denník N. Je namieste mať morálnu dilemu, či sa ísť dať ošetriť do nemocnice Penty alebo či tam pracovať?

Obradovič: Tá dilema sa končí v momente, ako človek vstúpi do štátneho zdravotníckeho zariadenia na Mickiewiczovej alebo na Kramároch, do nemocnice v Košiciach alebo aj hocikde inde. Tam uvidíte diametrálny rozdiel v tom, čo ponúka nová nemocnica v Boroch a čo ponúka štát. Toto nie je obchodné centrum, hovoríme o zdraví. Keď má človek zdravotný problém, každý túži byť v komfortných priestoroch so súkromím, kde môže svoju chorobu prežívať sám, v bezpečnom prostredí, ktoré je nielen pekné, ale aj čisté, kde môže ísť na vlastnú toaletu alebo sa osprchovať bez stresu, že vám tam vletí nejaký iný pacient. Môžeme teoretizovať o morálnej dileme, ale musíme si porovnať, čo je na tej druhej strane. Úplne rozumiem každému, kto ako pacient bez váhania pôjde do Borov, rozumiem každému lekárovi, lekárke, zdravotníkovi alebo zdravotníčke, čo tam pôjde pracovať.

Čikovský: Úplne súhlasím. Mali by sme sa hnevať na tento štát, že dovolil Pente ovládnuť zdravotníctvo obchodne aj mocensky. Mali by sme sa hnevať, že dovolil Pente spolu so Širokým a spol. vykradnúť Dôveru. Mali by sme opovrhovať ľuďmi, ako je Jaroslav Haščák, ktorí to vedome urobili, ale potom je zodpovednejšie priať všetko dobré zdravotníckemu personálu, ktorý tam ide pracovať. Veľmi sa mi páčilo, že štát nerobil nekonečne veľký cirkus a Všeobecná zdratovná poisťovňa s nemocnicou uzavrela zmluvu, pretože nech už je majiteľ akýkoľvek cynický a hnusný, ak nakoniec dodržiava konkrétne pravidlá, má licenciu a dostatočný personál, je povinnosťou štátu, aby sa k nemu takto správal.

Pán Haščák má doteraz pre Gorilu problémy a nepáči sa mu to. O policajtoch, prokurátoroch, ktorí ho vyšetrujú, zisťujú jeho právnici naozaj rôzne informácie aj z ich súkromia. A zdravotné informácie sú citlivá vec. Nech teda policajti, ktorí vyšetrujú Gorilu, radšej chodia do Nemocnice sv. Michala?

Čikovský: Oni do Svätého Michala pôjdu, lebo radi využijú, že tam je relatívne kvalitná a nová nemocnica. Povedal by som, že aj Penta je už dnes veľká organizácia plná sebavedomých ľudí, ktorí by nedovolili, aby mohol mať majiteľ páky na zdravotné dokumentácie. V tomto som ešte optimista a myslím si, že aj keď máme škaredé nemocnice, ako verejnosť máme nejakú odvahu a sebavedomie a hocikto si nenechá takto rozprávať do roboty. Ale áno, príbeh Jaroslava Haščáka je veľmi smutný. Chcel byť lídrom, niekým, na koho budeme spomínať, že nás spolu s Dzurindom dostal do EÚ a učil nás podnikať. Ale prišlo sa mu na jeho korupciu a odvtedy veľmi veľa času venuje iba tomu, aby útočil akýmkoľvek spôsobom na ľudí, ktorí na to upozorňujú.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jaroslav Haščák

Nemocnica Rázsochy

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Voľby 2023

Slovensko

Teraz najčítanejšie