Denník N

High 5ive: Stratiť sa v hudobnom lese, z ktorého nechcete vyjsť

Detail obalu platne Arooj Aftab, Vijay Iyer, Shahzad Ismaily - Love In Exile. Foto - Verve
Detail obalu platne Arooj Aftab, Vijay Iyer, Shahzad Ismaily – Love In Exile. Foto – Verve

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Veľa hudby sa vám pozdáva a raz za čas dokonca zvoláte: „Vynikajúce!“ A potom sa vyskytne čosi, čo vám prinesie iný typ zážitku. O pakistanskej hudobníčke Arooj Aftab na tomto mieste už oslavná reč bola. Za krátky čas tu má ďalšiu platňu, na ktorej jej sekundujú klavirista Vijay Iyer a pán mnohých nástrojov Shahzad Ismaily.

Čo sa na albume Love In Exile deje, neviem povedať. Zatiaľ som sa v ňom vždy stratil. Neviem, ako dlho trvá a koľko má skladieb. Je to ako blúdenie v lese, z ktorého nechcete vyjsť. Obalí vás melanchóliou, vypne priestor a čas. Je to improvizácia, ale cítite sa v nej doma. Dá sa to predviesť naživo? Ukáže Pohoda.

*

Keď sme už takto naladení, pokračujme nezvyčajnou hudobnou kariérou. Emahoy Tsegué-Maryam Guèbrou sa narodila do dobre situovanej etiópskej rodiny. Bola poslaná na školu do Švajčiarska, učila sa hre na husle v Poľsku. Zažila vojnu, pred ktorou musela utekať, a nakoniec strávila dlhé roky ako mníška v kláštore.

Medzitým vydala niekoľko platní s vlastnými skladbami pre klavír. Výťažky z nich smerovali na dobročinné účely. Len veľmi sporadicky koncertovala a prednedávnom vo veku 99 rokov zomrela. Nájdite si nahrávky pani Guébrou a počúvajte jej solo piano, ktoré sa pohybuje niekde medzi klasikou, bluesom a záchvevmi jej pôvodu. Nadčasové.

*

Bol škaredý, plešatý a tučný, hlavne však notoricky opitý. Stále nasával víno. Potom sa zvykol stratiť, a keby ho dobrí ľudia nenašli, ostal by kdesi v priekope. Ale: čím viac toho vyslopal, tým lepšie

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie