Denník N

Príbeh o hip hope, drogách a ambíciách nakrútili na iPhone. Je svižný a zábavný

Foto - Bontonfilm
Foto – Bontonfilm

Nechceli sme moralizovať, drogy môžu byť zábavné a rovnako aj nebezpečné, tvrdí režisér filmu BANGER. Adam Sedlák.

Niektoré filmy treba kvôli správnemu zážitku vidieť v kine, niektoré (aj) na mobile. Jedným z nich je český film BANGER. Po vlaňajšej kinopremiére sa dá vidieť online na Netflixe. Namiesto štandardných kamier filmári použili iPhone a vytvorili intenzívny zážitok plný rýchlych záberov zblízka podkreslených duniacou hudbou.

Film o hiphope, drogách a veľkých ambíciách balansuje na pomedzí drámy a komédie, sústreďuje sa na priamočiary príbeh a bodoval u kritiky a aj divákov v kinách. Teraz na Netflixe zažíva druhú vlnu popularity. Je na čelných priečkach sledovanosti medzi filmami v Česku a na Slovensku.

Generácia TikToku

Nápad nakrútiť film na mobil je v našich končinách originálny, celkovo však nie je úplnou novinkou. Režisér Steven Soderbergh už napríklad použil iPhone 7 Plus pri nakrúcaní psychologického hororu Unsane (2018). Na prvý pohľad je jasné, že toto nie je „klasická“ kamera, no v rukách šikovných filmárov sa aj z toho, čo nosia vo vreckách nohavíc, stáva nástroj rovnocenný s drahými filmovými kamerami.

„Bola to produkcia ako každá iná – s tým rozdielom, že sme nemali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie