Denník N

Zlý spánok – fajčenie 21. storočia

Spánok, neurológia, spánkové oddelenie. Foto N – Tomáš Benedikovič
Spánok, neurológia, spánkové oddelenie. Foto N – Tomáš Benedikovič

Povedomie o dôležitosti spánku je na úrovni poznania škodlivosti fajčenia v päťdesiatych rokoch.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Až spätne mi došlo, ako veľmi bol počas celého môjho doterajšieho života nezdravý spánok bežný všade okolo mňa. Napríklad také mikrospánky – jeden z hlavných symptómov spánkovej nedostatočnosti:

Otec azda za celý život nedopozeral bez zadriemania jediný film, zvykli sme sa chichotať na strýkovi, ktorému dokázala hlava okamžite na pár sekúnd odkväcnúť pokojne aj v stoji alebo tesne po tom, čo sa niekoho niečo spýtal. Raz na návšteve u nás zaspal tak tvrdo, že sme ho nedokázali zobudiť, a ostal do noci spať u nás na kresle v obývačke dávno po tom, čo všetci ostatní odišli. Je z toho vtipná rodinná príhoda.

Rovnako sa vždy zľahčovalo aj chrápanie – ak už sa medzi ženami riešilo, že ten jej zase v noci popílil celý les, tak jedine z pozície toho, že „joj, chúďa, zas sa nevyspala”, nikdy nie tak, že v prvom rade trpí ten, čo chrápe. O spánkovom apnoe, chorobe chrápajúcich, pri ktorej sa v princípe niekoľko desiatok ráz za noc dusia, som počul prvýkrát až nedávno.

Potom tu bola časť ľudí v mojom okolí, ktorí vždy radi hovorili, ako im stačí pokojne štyri až päť hodín spánku, že viac nepotrebujú.

Nečudo, že aj svoj zlý spánok som dlhé roky vnímal ako niečo celkom normálne. Najskôr to bývala večerná insomnia, neschopnosť zaspať, potom už aj budenia v noci. A potom ráno zobudenie ešte pred budíkom, no často ak už nie s bolesťou hlavy, tak vždy bez nálady a energie. Následne hektolitre kávy počas dňa, aby som dokázal ako-tak fungovať. A v noci chrápanie, ktoré manželka opisovala ako boj na život a na smrť.

Nič z toho – ani to, že mi ľudia často hovorili, že mám krvavé oči a kruhy pod nimi – mi nestačilo ako dôkaz, že by som mal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Komentáre

Teraz najčítanejšie