Denník N

Bývalému policajtovi Kučerkovi v Bosne nestačil český tlmočník, žiada slovenského. Zostáva v Sarajeve, čas beží

Marián Kučerka v policajnej databáze. Foto - databáza Ministerstva vnútra SR
Marián Kučerka v policajnej databáze. Foto – databáza Ministerstva vnútra SR

Marián Kučerka na súde v Sarajeve tvrdil, že v češtine nerozumie právnej terminológii. Rozhoduje sa tam o jeho vydaní na Slovensko, kde ho vlani súd odsúdil za korupciu na jedenásť rokov. Jeho prípad je dôležitý aj pre ostatné korupčné kauzy elitných policajtov z éry Smeru.

Elitný slovenský vyšetrovateľ s dvomi vysokými školami nerozumie po česky dosť dobre na to, aby mohol súd v Sarajeve rozhodnúť o tom, či ho vydajú z Bosny a Hercegoviny na Slovensko.

Za korupciu neprávoplatne odsúdený bývalý policajt Marián Kučerka tak môže ďalej zostať v Bosne, kam sa presunul začiatkom tohto roka po odsúdení. Verdikt bosnianskeho súdu o jeho vydaní na Slovensko je v nedohľadne. Súd v Bosne a Hercegovine koncom minulého týždňa nemohol rozhodnúť, pretože tam nebol oficiálny tlmočník do slovenčiny. Na pojednávanie zabezpečili len tlmočníka do českého jazyka, no Kučerka s takýmto tlmočením napokon nesúhlasil.

Dve vysoké školy, dobrá kariéra…

„Pojednávanie bolo z toho dôvodu odročené na neurčito a termín konania bude určený po tom, ako sa súdu podarí zabezpečiť tlmočníka do slovenského jazyka,“ informoval súd v Sarajeve.

„Ako každý obvinený mám aj ja právo obhajovať sa v mojom rodnom jazyku tak, aby nevzniklo riziko nesprávneho použitia či porozumenia pojmov, ktoré v českom trestnom práve nie sú identické so slovenskými,“ odkázal Kučerka z Bosny cez svojho slovenského advokáta Martina Bezáka.

Expolicajt tvrdí, že bosnianske súdy majú k dispozícii aj tlmočníka do slovenského jazyka. „Preto je rozumné, aby bolo extradičné konanie vedené v mojom rodnom jazyku,“ dodal.

Kučerka je bývalý policajný major a má bakalársky titul, ktorý získal v roku 2019 na Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy, kde štúdium ukončil prácou o nelegálnej práci a nelegálnom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bödörovci

Najvyšší súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie