Denník N

Končí najdlhšie vládnuci politik v Európe, no pre Čiernu Horu to nemusí byť nutne dobrá správa

Budúci čiernohorský prezident Jakov Milatović. Foto - tasr/ap
Budúci čiernohorský prezident Jakov Milatović. Foto – tasr/ap

Milo Djukanović je politik, akého inde v Európe nenájdete. Keď sa vo februári 1991 stal presne na svoje 29. narodeniny prvýkrát premiérom Čiernej Hory, v tom čase jednej zo zväzových republík Juhoslávie, Sovietskemu zväzu stále vládol Michail Gorbačov.

George Bush starší bol americkým prezidentom a ešte donedávna neznámy právnik Vladimír Mečiar viedol ako predseda slovenskú vládu ešte v spoločnom Československu.

Kým iní politici skončili, niektorí aj zomreli, Milo Djukanović za 32 rokov nikdy neprestal mať rozhodujúci vplyv v tejto 620-tisícovej balkánskej krajine. Celkovo bol s prestávkami osemnásť rokov čiernohorským premiérom a ďalších desať rokov prezidentom.

Od roku 2006 už v nezávislej krajine, ktorá sa po úspešnom referende odtrhla od Srbska a vyhlásila nezávislý štát.

Teraz sa zdá, že éra Mila Djukanovića v Čiernej Hore, sa končí. V nedeľu ako úradujúca hlava štátu jasne prehral prezidentské voľby. Na čele tejto balkánskej krajiny bude od mája Jakov Milatović. Keď sa Djukanović stal premiérom prvýkrát, mal Milatović iba päť rokov.

„Dnes je večer, na ktorý sme čakali viac ako 30 rokov,“ povedal vo víťaznej reči 36-ročný budúci prezident Čiernej Hory.

Milo Djukanović (61) je pri moci v podstate 32 rokov. Foto – tasr/ap

Najdlhšie vládnuci politik v Európe

Žiaden politik v Európe nie je pri moci tak dlho ako Djukanović v Čiernej Hore. Na jednej strane stál za zrodom nezávislosti Čiernej Hory a jej vstupom do NATO v roku 2017. Krajinu posledné roky držal na proeurópskej ceste.

Na tej druhej, dlhodobo ho vinili z 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie