Denník N

Bratislavské PKO už búrajú, areál strážia agresívni esbéeskári (+video)

Búranie PKO, verzia 2015. Foto N – Tomáš Benedikovič
Búranie PKO, verzia 2015. Foto N – Tomáš Benedikovič

Developer začal s búraním PKO medzi sviatkami, tvrdí, že chcel čo najmenej rušiť obyvateľov. Strážnici spoza plotu areálu oblievajú vodou, pľujú a berú fotoaparát.

Budovu PKO načali v utorok prvé stroje, developer Henbury Development začal s búraním medzi sviatkami. Za projektom PKO firmy Henbury sú J&T Real Estate a Cresco Group.

Kto si chce na poslednú chvíľu spraviť ešte posledné pamätné zábery, musí rátať s nepríjemnosťami. Ohradený areál stavby strážia agresívni esbéeskári. Bratislavčanka si chcela práce odfotiť, no jeden zo strážnikov jej vytrhol fotoaparát z ruky a vrátil jej ho až neskôr.

Video: Búranie PKO chránia gorily, berú fotoaparáty, pľujú a oblievajú ľudí
Autor: Martina Pažitková

Medzi sviatkami rušia práce menej

Konateľ developera Ján Krnáč vraví, že s búraním začali medzi sviatkami, lebo je vtedy v meste menej ľudí a chcú obyvateľov čo najmenej obťažovať hlukom a prachom. „Na nízku prašnosť má v týchto dňoch pozitívny vplyv aj súčasné vlhké počasie. Cieľom je taktiež využiť obdobie, keď je doprava v hlavnom meste menej intenzívna.“ Na búranie upozornila Hana Fábry.

Robotníci zatiaľ PKO búrajú zo strany nábrežia menším a väčším strojom s lyžicou. Zatiaľ stihli do budovy vybúrať dva otvory, odkryli veľkú halu so schodiskom. V dierach nechali stáť iba kostrové stĺpy, trochu načali aj strechu. Za plotom sú už kopy stavebného odpadu.

Udám vás, vyhrážal sa strážnik

Incident s fotoaparátom nebol jediný s ochrankou. Videoreportérku Denníka N esbéeskári obliali špinavou vodou z misky pre psa a pľuli jej smerom. „Prečo si nás točíte, debilkovia,“ kričali na novinárov. Spoza plota sa ozývali zvuky podobné paralyzéru. „Na jednej fotke sa nájdem a udám vás všetkých,“ vyhrážal sa jeden zo strážnikov.

„Veľmi ma to mrzí. Sú to jednoduchí ľudia. Dohovoril som im, tak dúfam, že to nebude pokračovať. Ospravedlňujem sa za to. Ťažko môžete mať pod kontrolou každého jednotlivca,“ hovorí konateľ developera Ján Krnáč.

Strážnu firmu podľa neho priamo neobjednávali, ale zabezpečoval ju dodávateľ búrania. Ten sa podľa Krnáča bránil tým, že niekto chcel preliezať plot a vodou neoblievali. Na videu Denníka N však vidno, že nikto plot nepreliezal a esbéskarom sa iba nepáčilo natáčanie cez škáru v plote. „Prízvukoval som im, aby takéto veci nerobili,“ vraví Krnáč. Tvrdí, že nemá problém s tým, ak si niekto práce fotí alebo nakrúca.

Ohradenie postavili ešte v pondelok, keď bolo mesto zahmlené, hovorí Eva Filová, ktorej strážnik vytrhol fotoaparát. „Zodpovedá to potkaniemu búraniu počas sviatkov, keď sú ľudia apatickí alebo je strašná zima a to je vyhovujúce.“ Na miesto sa prišla pozrieť, lebo ju osud budovy zaujíma. „Vyplýva to z politiky nášho magistrátu a primátora.“

TBEN9844
Búranie PKO. Foto N – Tomáš Benedikovič

Mesto sa už o búranie nezaujíma

Vedenie bratislavského magistrátu tvrdí, že presný termín začiatku búrania nepoznali a po mimosúdnej dohode je to už zodpovednosť investora a stavebných úradov. „Mesto bude podľa dohody dohliadať na samotnú výstavbu verejných priestorov,“ odkázala hovorkyňa magistrátu Ivana Skokanová.

Budova PKO roky chátra. Patrila mestu, no pozemky pod ňou za primátora Andreja Ďurkovského predali developerovi. Ten už raz začal búrať, no napokon ostala budova stáť.

Vedenie Bratislavy sa za Milana Ftáčnika s developerom o PKO súdilo. Teraz magistrát na čele s primátorom Ivom Nesrovnalom uzavrel s developerom dohodu. Hovorí, že tým mesto zbavil hrozby pokút za desiatky miliónov eur. Výmenou za stiahnutie žalôb a ukončenie sporov predalo mesto budovu PKO developerovi za euro.

Na mieste dnešného PKO má vyrásť futuristické planetárium a okolo nová štvrť ako pokračovanie susedného River Parku.

Sme radi, že po rokoch traumatizujúcich sporov sa môžeme opäť pozrieť dopredu a začať rozvíjať bratislavské nábrežie tak, aby sa naň mohol vrátiť život. Už v najbližších mesiacoch plánujeme začať s opravou promenády od River Parku až po Most Lafranconi. Bratislavčania budú môcť túto časť nábrežia využívať na rekreáciu i šport už v lete 2016, vyhlásil konateľ developera Krnáč.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie