Denník N

Vlhovej sa spýtali na krízu vo vzťahu. Ako reagovať pred mikrofónom či na rodinnej oslave

Ilustračné foto - Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Kedy už budú deti? A čo svadba? Nemôže za tvoju náladu kríza vo vzťahu s frajerom?“

Ženy, ktoré čelia takýmto otázkam pred zopár ľuďmi, ale aj športovkyne, ktorých odpoveď sa následne dostane k miliónom ľudí, musia riešiť rovnakú dilemu: ako odpovedať na tieto otázky?

Adresátky týchto otázok sa často cítia pri odpovedi trápne, nevedia, čo majú povedať, aby nikoho neurazili. Pocit trápnosti by pritom skôr mal zažívať ten, kto sa pýta.

Petra Vlhová pred rokom dala rozhovor pre švajčiarsky Blick. Povedala v ňom, že keďže nie je muž, nevie si predstaviť, že by kariéru končila až v 34 rokoch ako napríklad Lindsey Vonnová. „Neskorší koniec je ľahší pre mužov. Chcela by som mať rodinu, biologické hodiny tikajú,“ povedala v rozhovore 27-ročná lyžiarka.

V uplynulej sezóne nebola taká úspešná ako v sezónach predtým. A tak bulvár začal čoraz častejšie špekulovať, či slabšie výsledky nejako súvisia s Vlhovej rozhovorom pre Blick.

Priamym otázkam na túto tému čelila dokonca aj na majstrovstvách sveta po piatom mieste v slalome, ktoré zaostalo za jej očakávaniami. „Položím takú súkromnejšiu dvojotázku. Veľa ľudí rieši, ako je to s Michalom (priateľom – pozn. red.). Bola by si rada, keby tu bol? Bolo by to lepšie? Určite ani jemu to nevychádza vždy, ak má nejaké pracovné povinnosti? Druhá vec je, že si sa vyjadrovala pre švajčiarsky Blick, že ľudia na Slovensku chcú, aby si ešte zopár sezón potiahla. Spomínala si tam niečo ohľadom rodiny. Skúsila by si to nejako ozrejmiť, ak sa dá?“ spýtal sa jej novinár.

„Ľudia nech sa hlavne zamýšľajú nad sebou a nech zbytočne neriešia môj súkromný život,“ reagovala vtedy Vlhová.

„Ľudia tiež v práci nemajú každý deň ten najlepší. Každý deň sa neusmievajú a nejde im všetko na sto percent. Tiež sa ich nikto dookola nepýta, čo sa deje, a nepýtajú sa hneď na to, či majú problém vo vzťahu,“ dodala.

Článok potom vyšiel s titulkom: Kríza vo vzťahu? Vlhová prelomila mlčanie!

V tejto súvislosti sa však napríklad objavili aj titulky ako:

  • Frustrovaná Vlhová sa trápi, priateľ Michal si užíva: Kde lieta, keď ho najviac potrebuje?!
  • Vlhová v Krkonošiach pôsobila totálne rezignovane: Kríza vo vzťahu s Michalom?!

Novinár Sendhil Mullainathan z New York Times poukázal na to, že tenistky Sereny Williamsovej sa novinári v minulosti pýtali na to, prečo sa neusmieva. „To je otázka, z ktorej by mnohí mohli mať pocit, že by ju nik nepoložil mužovi,“ píše.

Keď sa minulý rok vydala počas športovej kariéry biatlonistka Paulína Bátovská Fialková, objavil sa napríklad bulvárny titulok: Priznanie krásnej nevesty Paulíny Fialkovej: Svadobná cesta a dieťa!

Z kontextu článku bolo zrejmé, že Fialková bulvárnemu médiu poskytla po svadbe krátky rozhovor a v rámci toho padla priama otázka na to, či teraz plánuje aj dieťa, ako keby bolo automatické, že keď sa vydala, musí chcieť hneď aj deti.

Či už ide o akúkoľvek športovkyňu, alebo obyčajnú ženu, ktorá takéto otázky dostáva na rodinnej oslave, jedno majú spoločné: nikomu nie sú povinné na ne odpovedať.

Ako sa teda – a či vôbec – o týchto témach baviť? To, na čo by mali pamätať médiá, je v podstate aj univerzálna rada pre akúkoľvek komunikáciu.

Zareagovať ako Vlhová alebo inak?

Dôvodov, prečo môže byť táto téma veľmi citlivá, je veľa.

„Často sa tieto otázky spájajú aj so spoločenskými očakávaniami. Ale keď sa na to začnete pýtať len tak, netušíte, aké bude načasovanie tej otázky. Čo ak má športovkyňa práve skutočne problém otehotnieť?“ hovorí Ben Rothenberg, bývalý dlhoročný novinár New York Times a v súčasnosti redaktor tenisového magazínu Racquet Magazine.

Niekto zas možno deti vôbec nechce alebo dokonca o dieťa prišiel. Rovnaké je to aj v prípade vzťahových problémov či otázky svadby.

„Nech sú dôvody akékoľvek, osoba nemusí nič vysvetľovať – je to jej telo, jej zdravie, jej život či vzťahy,“ vraví Radka Mikšík, lektorka sexuálnej výchovy.

Existuje fráza, ktorou by sa športovkyňa pred mikrofónmi alebo aj žena na obyčajnej rodinnej oslave mohla z tejto situácie elegantne dostať?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Mikaela Shiffrinová

Petra Vlhová

Rodina a vzťahy, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie