Denník N

Aj Poľsko má proruskú stranu, ktorá môže byť vo vláde. Volia ju najmä muži, ktorí nemajú radi ženy

„Nie som Charlie, som za trest smrti,“ oznámil kontroverzný politik Korwin-Mikke po útokoch na Charlie Hebdo v roku 2015. Foto – TASR/AP
„Nie som Charlie, som za trest smrti,“ oznámil kontroverzný politik Korwin-Mikke po útokoch na Charlie Hebdo v roku 2015. Foto – TASR/AP

Konfederácia je v prieskumoch už treťou najsilnejšou stranou. Navrhuje aj civilný sobáš bez možnosti rozvodu ako v arabských krajinách.

Ešte v januári a vo februári sa poľská demokratická opozícia pripravovala na prevzatie moci po parlamentných voľbách naplánovaných na jeseň. Nedávne prieskumy ukazujú niečo úplne iné.

Poliaci sa teraz skôr pripravujú na možné vládnutie PiS s Konfederáciou, z ktorej sa stalo tretie najsilnejšie politické zoskupenie v krajine. Aktuálne ju podporuje okolo 10 percent voličov, čo je viac-menej ako slovenská Republika či maďarský Jobbik.

Má aj Poľsko svojich proruských fašistov a prečo je Konfederácia taká populárna najmä medzi mladými mužmi?

Návrat monarchie

Konfederácia, ako už názov napovedá, nie je jedna strana, ale koalícia niekoľkých krajne pravicových strán. Sú medzi nimi nacionalisti a proruskí politici, ale aj extrémne voľnotrhové kruhy.

Názov Konfederácia sa vzťahuje na šľachtické konfederácie vznikajúce počas prvej poľskej republiky, často založené v mene obrany záujmov šľachty proti kráľovi, ktoré sú špecifickým prvkom poľských dejín.

Konfederácie boli prejavom slobody šľachty prerastajúcej v anarchiu, čo podľa všeobecného názoru v konečnom dôsledku viedlo k rozpadu Rzeczpospolitej a rozdeleniu Poľska v rokoch 1772 – 1795 medzi Rusko, Prusko a Rakúsko.

Dôraz na tento prvok poľskej tradície nie je náhodný. Konfederácia je mimoriadne konzervatívna (oveľa viac ako PiS) a podobne ako bývalá šľachta sa prikláňa najmä k myšlienke slobody jednotlivca, občianskej neposlušnosti (ktorá bola viditeľná predovšetkým počas pandémie) a súkromného ​​vlastníctva bez obmedzení – nie však nevyhnutne k rešpektovaniu práv žien, menšín, ekológie a súčasných občianskych práv.

V tomto prostredí je zreteľná fascinácia reáliami 16. až 18. storočia vrátane tradičného boja veľmocí a imperiálneho štýlu geopolitiky namiesto súčasnej geopolitiky spojenej s právami jednotlivcov a organizáciami ako EÚ.

Konfederácia je preto vo veľkom proruská, podobne ako slovenské fašistické strany. Niektorí politici z tohto prostredia vážne navrhujú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie