Denník N

Prezidentka sa v Košiciach nestretla so stíhaným županom Trnkom. Prednosť dostali aktívni občania, reaguje palác

Zuzanu Čaputovú v Košiciach privítal primátor mesta Jaroslav Polaček. Foto – TASR
Zuzanu Čaputovú v Košiciach privítal primátor mesta Jaroslav Polaček. Foto – TASR

Rastislava Trnku obvinili z machinácie pri verejnom obstarávaní v polovici februára.

Prezidentka Zuzana Čaputová minulý týždeň druhýkrát úradovala z Košíc. Pred rokom, keď prišla prvýkrát, s kyticami kvetov ju spolu vítali košický primátor Jaroslav Polaček a župan Rastislav Trnka. Stretli sa s ňou hneď v pondelok 25. apríla 2022, v prvý deň jej úradovania na východe Slovenska.

Tento rok to bolo trochu iné. Minulý pondelok Čaputovú pred Starou radnicou na Hlavnej ulici v Košiciach vítal iba Polaček. Župan chýbal a v blízkosti hlavy štátu sa neobjavil celý týždeň.

Pýtajte sa v prezidentskej kancelárii, odkazuje župa

Stretnutie primátora s prezidentkou bolo naplánované pred Starou radnicou v centre mesta, pretože vnútri nasledovalo rokovanie Zuzany Čaputovej so zástupcami samospráv z Košíc a okolia.

Po stretnutí košický primátor povedal, že s prezidentkou „prebrali niekoľko tém a tou najdôležitejšou bola geotermálna energia, aby sme dotiahli teplú vodu z Ďurkova do Košíc“. Geotermálna energia by sa na vykurovanie Košíc mohla využívať v roku 2026. Podľa Polačeka je prezidentka fanúšičkou tejto témy a snaží sa o to, „aby projekt získal peniaze a mohol sa realizovať“.

Práve geotermálna energia by mohla byť dobrou témou aj na diskusiu s Rastislavom Trnkom. Krajský vrt v Čižaticiach a plány na jeho využitie – na akvapark, výrobu elektrickej energie či vodíka. O tom a aj o rokovaniach s potenciálnym investorom Trnka veľa rozprával najmä pred októbrovými voľbami, v ktorých obhájil post predsedu Košického samosprávneho kraja.

Trnkovo komunikačné oddelenie na otázku, prečo sa prezidentka nestretla aj so županom, odpovedalo: „Na to sa musíte pýtať nie nás, ale tých, čo zostavovali program pani prezidentke.“

Župan podľa odpovedí na otázky Denníka N minulý týždeň nebol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Košice

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie