Denník N

Úprava ľudskej DNA má dve brzdy: vedecké tabu a obrovskú cenu

Dvojzávitnica DNA na chodbách univerzity v Groningene. Foto - Martina Hestericová
Dvojzávitnica DNA na chodbách univerzity v Groningene. Foto – Martina Hestericová

Dva príbehy o zasahovaní do ľudského genómu.

Tento rok sa uskutočnil už tretí medzinárodný samit o úprave ľudského genómu. Vedci a lekári diskutovali o pokroku v oblasti, ktorá vzbudzuje v časti populácie nádej a v časti strach či dokonca pohoršenie.

Chúlostivé etické problémy aj možnosti, ktoré predstavuje prelomová technológia zasahovania do genetického kódu človeka, ilustrujú aj posledné dve tieto konferencie. Zatiaľ čo tú v roku 2018 poznačil škandál s embryami, tohtoročná prezentovala najmä úspechy na pôde sľubnej, no drahej liečby genetických chorôb.

Príbeh prvý: Hanebný vedec a tajný experiment

Keď v roku 2018 vystúpil na pódium čínsky biofyzik He Jiankui, zopár odborníkov už predpokladalo, že jeho vystúpenie ohrozí ďalší výskum upravovania ľudského genómu.

He Jiankui na tejto konferencii v Hongkongu šokoval svet, keď povedal, že „na čierno“ upravil genóm dvom embryám. Nelegálnym experimentom chcel deťom, ktoré boli už v čase konferencie na svete, zabezpečiť doživotnú imunitu voči HIV.

To, čo môže znieť na prvý pohľad ako prospešné aplikovanie vedy, bola v skutočnosti nepovolená akcia s použitím nepreskúmanej metódy. Zákony, ktoré okliešťujú úpravy ľudského DNA, sa vo svete líšia. Globálne však medzi vedcami platí, že genetické úpravy nie sú prípustné na embryonálnych bunkách, z ktorých sa narodí človek.

„Pamätám si to veľmi dobre, už pár dní predtým sa o kauze šuškalo, lebo vedec časť výskumu odprezentoval na sociálnych sieťach. Až jeho vystúpenie na konferencii však spustilo obrovskú vlnu šoku a pobúrenia,“ hovorí bioetik Peter Sýkora z Centra pre bioetiku na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

He Jiankui na konferencii v roku 2018. Zdroj – AP Photo/Kin Cheung

Experimenty čínskeho vedca vtedy jeho kolegovia po celom svete odsúdili morálne a čínska vláda aj fyzicky. Vo väzení strávil tri roky.

Neskôr sa zistilo, že deti, ktoré He Jiankui pred narodením upravil, boli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie