Denník N

Prečo je v bohatej Amerike zároveň toľko biedy? Bohatým to vyhovuje, tvrdí slávny sociológ

Foto - Jon Tyson/Unsplash
Foto – Jon Tyson/Unsplash

Ak by jedno percento Američanov s najvyššími príjmami platilo dane tak, ako im prináleží, americký rozpočet by si každý rok pripísal 175 miliárd dolárov. To by presne stačilo na vytiahnutie všetkých, ktorí žijú v chudobe, nad úroveň biedy.

„Bohatí by nemuseli platiť ani o cent viac než to, čo majú, len by stačilo, aby sa daniam nevyhýbali. Dokázali by sme vykynožiť biedu v USA. A otázka je, prečo sa to nedeje, keď na to máme,“ upozorňuje americký sociológ Matthew Desmond vo svojej najnovšej knihe.

Nazýva sa Chudoba po americky (v origináli Poverty, by America) a Desmond je vo svojom odbore jedným z najuznávanejších. Sociológiu vyučuje na renomovanej Princetonskej univerzite a za predchádzajúcu knihu Vyhodení z nájmu (v origináli Evicted) získal Pulitzerovu cenu.

Bez chudobných nie sú bohatí

Je veľa vecí, ktoré Američanom nedovolia vymaniť sa z chudoby. Realitná segregácia, predátorské pôžičky a bankové poplatky, úbytok odborov a daňová politika, ktorá zvýhodňuje bohatých. Ale ešte o niečo dôležitejšie je podľa Desmonda to, čo tento systém udržiava v prevádzke.

Tvrdí – a svoje závery podkladá dátami –, že ľudia s vysokými príjmami

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie