Denník N

Krištúfková zabudla na viac než 20-tisíc detí z osemročných gymnázií, obedy zadarmo dostanú najskôr v septembri

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Dvakrát v Národnej rade rozhodli o obedoch zadarmo, dvakrát pri tom nemysleli na školákov z osemročných gymnázií. Prvýkrát v roku 2019 pri návrhu Smeru, teraz to zopakovala Petra Krištúfková zo Sme rodina.

Keď sa začiatkom roka riaditelia osemročných gymnázií z médií dozvedeli, že deti v školách dostanú opäť obedy zadarmo, radšej si počkali na zákon, ktorý toto sociálne opatrenie upravuje. Po jeho preštudovaní zistili, že sa na nich znova zabudlo, podobne ako pred pár rokmi za Smeru. Osemročné gymnáziá navštevuje viac než 20-tisíc žiakov.

Jedným z rodičov, ktorí na túto nespravodlivosť doplatia z vlastnej peňaženky, je Ivan, ktorý chcel zverejniť iba svoje krstné meno. Žije v Martine a dobre si pamätá, ako dotáciu zavádzal pred štyrmi rokmi už Smer.

V roku 2019 chodili jeho dve deti na základnú školu a mali automaticky obed zadarmo, najmenší škôlkar výhodu ešte nemal.

Jeho najstarší syn medzičasom nastúpil na osemročné gymnázium v Martine, má 12 rokov a chodí do druhého ročníka, ktorý sa označuje ako sekunda. Ivan bude musieť za jeho obedy platiť. Prečo je to tak, nerozumie.

„Je to o princípe. Vekovo je môj syn predsa ten istý žiak ako ten na základnej škole,“ hovorí.

Obedy zadarmo boli iniciatívou poslankyne Sme rodina Petry Krištúfkovej. Tri mesiace po ich schválení v Národnej rade už informovala, že na aprílovú schôdzu predložila návrh na obedy zadarmo aj pre deti z osemročných gymnázií. Urobila to pár dní po tom, čo ju Denník N oslovil s otázkami na tému.

Robíme opatrenia pre deti, nie pre školy

Cena obedov stúpla, na osemročnom gymnáziu platí Ivan mesačne okolo 50 eur. Táto suma ho nepoloží, jeho žena je lekárka a on má firmu. Ale nie sú ani miliardári, ktorí by si nevšimli, či 50 eur zostane v rodinnom rozpočte, alebo nie. „Pri troch deťoch sa výdavky nazbierajú rýchlo tu aj tam. Keby chodil na bežnú základnú školu, tak by sme 50 eur ušetrili,“ hovorí Ivan.

Problém je vo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Obedy zadarmo

Petra Krištúfková

Školstvo

Sme rodina

Slovensko

Teraz najčítanejšie