Denník N

Bratislava má vlastnú enviropolíciu, aj po rokoch odhaľuje čierne skládky developerov

Stavebný odpad, ktorý je predmetom obvinenia. Foto – N
Stavebný odpad, ktorý je predmetom obvinenia. Foto – N

Už viac ako rok existuje enviropolícia – oddelenie Bratislava a pribúdajú jej prípady.

V bratislavských Vinohradoch nad Tupého ulicou je už niekoľko rokov stavebný ruch. V lokalite, kde doteraz stoja ešte aj domy z čias Rakúsko-Uhorska, už začínajú nad rodinnými domami prevažovať bytovky.

Na hranici medzi novostavbami a zatiaľ nezastavenými bývalými vinohradmi leží niekoľkometrová kopa kameniva a zeminy. Okolo chodia ľudia na prechádzky alebo na prechádzky so psami a môžu to vnímať ako bežnú kopu na mieste, kde sa veľa stavia.

Podobne rozmýšľal aj mestský poslanec a vicestarosta Nového Mesta Martin Vlačiky (Team Vallo). Kopa kameňov a zeminy ho ako geológa zaujala. Keď vydedukoval, že tam kopu niekto nanosil, predpokladal, že dočasne a legálne, s tým, že materiál bude použitý, možno na vyplnenie diery po stavbe. Tento týždeň však zistil, že to je inak. Polícia na Facebooku informovala, že ide o nelegálnu skládku stavebného odpadu, ktorá tam stojí už roky.

Enviropolícia zasahuje po rokoch, pomáha aj analýza zeminy

Ide pritom o starší prípad. Čierna skládka vznikla na tomto mieste ešte pred piatimi rokmi.

Prípad sa naťahoval aj preto, že enviropolícia – oddelenie Bratislava vznikla len nedávno a prípad putoval. Navyše, dokazovanie bolo podľa polície komplikované, zapojili znalcov, museli vykonať geodetické práce. Analyzovali, ako sa menili dotknuté pozemky v čase, vypočúvali svedkov. Enviropolícia určovala aj škodu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Developeri v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie