Denník N

Ministerstvo obrany nechce sídliť na ulici ruského maršala Kutuzova, navrhuje vznik Námestia generála Viesta

Foto – N, TASR a MČ Bratilslava-Nové Mesto
Foto – N, TASR a MČ Bratilslava-Nové Mesto

Pre ministerstvo obrany a vedenie ozbrojených síl je neprijateľné, aby sídlili „na ulici pomenovanej po osobnosti vojenských dejín krajiny, ktorá dnes pre hodnoty slobody a suverenity predstavuje jedno z najväčších ohrození“. Návrh už podporili novomestskí poslanci, schváliť ho musia ešte bratislavskí poslanci.

Ministerstvo obrany a generálny štáb budú s veľkou pravdepodobnosťou onedlho sídliť na novej adrese. Nebudú sa však sťahovať, vymenia sa len tabule s doterajším názvom ulice.

Deje sa tak na žiadosť ministra obrany Jaroslava Naďa (Demokrati, pôvodne OĽaNO), ktorý sa obrátil na mestskú časť Nové Mesto so žiadosťou o zmenu názvu časti Kutuzovovej ulice. Objekty ministerstva obrany majú po novom sídliť na Námestí generála Viesta, ktoré bude pomenované na počesť veliteľa povstaleckej armády zo Slovenského národného povstania (1944).

Hľadanie slovenských osobností

S myšlienkou na zmenu názvu sídla ministerstva obrany prišli vojenskí historici aj náčelník generálneho štábu ozbrojených síl Daniel Zmeko. „Šesť rokov zo svojej aktívnej vojenskej služby v období prvej republiky pôsobil Viest práve v Bratislave, kde zastával vysoké veliteľské a štábne funkcie,“ vysvetľuje ministerstvo obrany.

„Nič proti Michailovi Kutuzovovi, je to človek, ktorý viedol cárske ruské vojská v 18. – 19. storočí, bojoval s armádou Napoleona Bonaparteho, akurát sme nezistili žiadny súvis so Slovenskom, ani s Bratislavou, ani s našimi ozbrojenými silami na rozdiel od generála Viesta – hrdinu, ktorých dnes Slovensko potrebuje,“ dodáva Naď.

Prečo chce ministerstvo obrany meniť dlhoročný názov sídla práve teraz?

„Aj v období

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Hegerova vláda

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie