Denník N

Školský týždeň: Vláda ustupuje v pláne obnovy, bude menej nových škôlok a zrejme sa nezmení ich financovanie

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, nezávislá analytická a výskumná organizácia, ktorej cieľom je najmä na základe dát a výsledkov výskumu zlepšovať kvalitu školstva. Podporiť ho môžete tu.

Plán obnovy obsahuje viaceré dôležité reformy a investície v oblasti vzdelávania. Po približne dvoch rokoch od jeho prijatia sú na stole viaceré zmeny, ktoré predložil úrad vlády.

Pozrime sa, ktoré najdôležitejšie reformy alebo investície v oblasti vzdelávania sa zrejme nakoniec neuskutočnia alebo sa výrazne upravia. A čo to bude znamenať pre vzdelávanie na Slovensku.


1. Potrebná zmena financovania materských škôl zrejme nebude

Jednou zo zásadných zmien mala byť úprava financovania materských škôl. V súčasnosti sa škôlky financujú z podielových daní. Peniaze na škôlky nie sú účelovo viazané, a obce ich tak môžu použiť aj na iné účely. Výška finančného balíka navyše môže medzi rokmi kolísať, keďže výber daní ovplyvňujú napríklad finančné krízy či politické rozhodnutia (napríklad takzvaný rodinný balíček).

Jednou z reforiem plánu obnovy bola zmena tohto systému. Materské školy mali prejsť na financovanie, aké funguje pri základných a stredných školách. Škôlky by zo štátneho rozpočtu dostávali príspevok podľa počtu detí, ktoré ich navštevujú (takzvané normatívne financovanie). Všetky peniaze vyčlenené na podporu detí by sa tak dostali tam, kam patria, a ich výška by bola garantovaná.

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Centrum vzdelávacích analýz je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Rodičovstvo

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie