Denník N

Polovica zo študentov v zahraničí sa vrátiť nechce, ukazuje anketa

Ilustračná foto - Tasr
Ilustračná foto – Tasr

Naši študenti chodia stále viac do zahraničia. Študuje ich tam zhruba 30-tisíc.

Slovensko patrí medzi krajiny, z ktorých ľudia odchádzajú študovať do zahraničia veľmi často. Podľa údajov z Eurostatu má väčší podiel študentov v zahraničí len Luxembursko a Cyprus. Od nás v roku 2012 odišlo 14 percent študentov. Najčastejšie do Česka.

Podnikateľská aliancia Slovenska sa študentov pýtala, či sa vrátia na Slovensko a čo by ich presvedčilo. Aliancia urobila anketu medzi terajšími aj bývalými slovenskými občanmi, ktorí študujú alebo pracujú v zahraničí. Anketa prebehla v októbri 2015 formou internetového formulára. Zúčastnilo sa jej 132 ľudí, ktorí v zahraničí pracujú, a ďalších 81, ktorí v zahraničí študujú.

Účastníci boli čiastočne oslovení priamo, ale z veľkej časti cez sociálne siete (najmä cez stránky, ktoré združujú Slovákov v zahraničí). Nejde tak o reprezentatívny prieskum, ale ukazuje to možné nálady študentov, ktorí v zahraničí študujú.

 

Lepšia krajina

Štúdium v zahraničí nie je problém, horšie je, keď sa študenti nechcú vrátiť. Slovensko tak prichádza o svoju kvalitne vzdelanú a jazykovo zdatnú vrstvu – elitu, ktorá je potom namiesto zveľaďovania vlastnej krajiny prínosom v iných častiach sveta, hovorí Peter Kremský z Podnikateľskej aliancie Slovenska. Preto sa ich aj v ankete pýtali, čo by ich presvedčilo sa vrátiť.

 

Študenti na zahraničných školách hovoria, že ich najväčšia výhoda je, že dostanú kvalitnejšie vzdelanie a majú lepších vyučujúcich. Pochvaľujú si aj to, že štúdium je viac prepojené s praxou, získajú kontakty a naučia sa cudzí jazyk. Vďaka štúdiu v zahraničí budú podľa nich atraktívnejší na trhu práce a môžu si tiež nájsť prácu v zahraničí, kde by potom mohli ostať.

Najväčšou nevýhodou štúdia v zahraničí je podľa nich odlúčenie od rodiny a priateľov. Ale aj drahý život v zahraničí a cena štúdia.

Najmä Česko

Najčastejšie odchádzajú študenti na školy do Česka. Celkovo v krajinách Únie by malo byť zhruba 27-tisíc slovenských študentov, ukazujú údaje Eurostatu. Z toho bolo v roku 2014 podľa údajov českého ministerstva školstva až 22 680 na univerzitách v Česku.

Je to zhruba dvojnásobok oproti počtu pred desiatimi rokmi. Niektoré zdroje hovoria až o 40-tisíc študentoch v Česku, ide však aj o krátkodobé a výmenné pobyty, hovorí Kremský.

Podľa OECD vyše 70 percent Slovákov, ktorí chcú diplom zo zahraničia, odchádza do Česka, najmä na Karlovu univerzitu v Prahe a Masarykovu v Brne.

Na niektorých českých univerzitách tvoria Slováci výraznú časť študentov. Podľa údajov Masarykovej univerzity v Brne tam napríklad v roku 2014 študovalo takmer šesťtisíc slovenských študentov, viac ako 13 percent všetkých študentov univerzity. Za desať rokov sa tento počet zvýšil takmer štvornásobne, dodáva Kremský.

Aj štát chce, aby sa ľudia, ktorí pracujú alebo študujú v zahraničí, vracali a pracovali pre vládu, ministerstvá či iné štátne organizácie. Zaviedol napríklad príspevky pre ľudí, ktorí sa vrátia. Absolventi zahraničných škôl tak môžu získať 10-tisíc eur a špecialisti 50-tisíc eur. Ročne by malo ísť na tento projekt zhruba milión eur.

Výsledky ankety však ukazujú, že ak chce štát, aby sa ľudia vracali, musí sa zlepšiť život na Slovensku. Menej by malo uvažovať o opatreniach cielených na konkrétnych ľudí, ako sú finančné stimuly. Tými môže pritiahnuť iba vybraných ľudí, ktorých plánuje zamestnať v štátnej správe, hovorí Kremský.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie