Denník N

Mama štvorčiat: Je dôležité, aby som si našla čas pre seba, bez toho by som vyhorela

Foto - archív Veronika Križalkovičová
Foto – archív Veronika Križalkovičová

Matka nie je dobrá alebo zlá podľa toho, či dojčí alebo nie, hovorí Veronika Križalkovičová, ktorá je už takmer rok a pol matkou štvorčiat. Sama dostávala veľa negatívnych správ na sociálnych sieťach práve pre dojčenie.

Veronika Križalkovičová s manželom Daliborom sú rodičmi štvorčiat. Eliška, Noemi, Hugo a Damián už majú takmer rok a pol. Križalkovičová v rozhovore opisuje, aký je režim pri štyroch deťoch dôležitý,

  • ako zvládali, keď ostala dcéra Noemi sama v nemocnici;
  • o nepríjemných komentároch na sociálnych sieťach;
  • ale aj o tom, aké je dôležité, aby si mama našla čas pre seba.

Aké je byť mamou štvorčiat?

Úžasné, ale aj náročné. Keď máte viac ako jedno dieťa, je absolútne nevyhnutné, aby ste mali režim. Snažili sme sa ho nastaviť, odkedy sa narodili. Teraz sú už zohratí a je to fajn. Na začiatku chcelo každé dieťa inokedy spať, jesť aj vstávať. Ale keď sa zobudilo jedno, zobudili sme aj ostatných, keď chcelo jedno jesť, dávali sme aj ostatným a zvykli si na režim. Celkom sme to zladili.

Dnes majú rovnaký režim?

Približne áno. Spať chodia naraz, ale, samozrejme, nie každý spí rovnako dlho. Budia sa rôzne, ale je to v rozmedzí zhruba pol hodiny. Jedia spolu, chvalabohu, sú dobrí jedáci, s tým nemáme problém.

Sú v období, keď pobehujú samy. Je starostlivosť o ne dnes ťažšia?

Keď začali samy chodiť po izbe, myslela som si, že to je masaker. Ale masaker je to až teraz, keď začali chodiť samy aj von. Predtým sme to celkom vedeli ustrážiť, dávali sme si pozor, aby nevychádzali na gauč, teraz už vyjdú samy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Rozhovory

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie