Denník N

Vývoj bojov (406. deň): Do ruskej spoločnosti sa vracajú tisíce zločincov, ktorým sa podarilo prežiť front

Prigožin po návšteve jednej z väzníc v septembri 2022. Foto - RFERL
Prigožin po návšteve jednej z väzníc v septembri 2022. Foto – RFERL

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

  • V niektorých ruských dedinách a mestách zavládol strach z bývalých vagnerovcov, ktorým sa skončil polročný kontrakt. 
  • Bývalí zločinci sa vracajú s tým, že sú vlastne hrdinovia. Prigožin ich utvrdzoval v tom, že im pomôže aj vo vzťahu k polícii. 
  • Ukrajinci sú podľa Zelenského pripravení opustiť Bachmut, ak by im hrozilo obkľúčenie. Takéto signály však zatiaľ nie sú. 

Informácie v tomto texte sú zhrnutím udalostí za stredu 5. apríla. Situácia na niektorých miestach už môže byť iná.

Rusi znovu pocítia vojnu. Kým Ukrajinu i okolitý svet zasiahla Putinova vojna 24. februára minulého roku, veľká časť ruskej spoločnosti ju prvýkrát pocítila až 21. septembra. V ten deň vyhlásil Putin „čiastočnú mobilizáciu“. Do desaťtisícov ruských rodín dorazila nervozita z toho, že aj ich blízkych môžu zrazu poslať na front.

Hoci sa už niekoľko týždňov špekuluje o ďalšej vlne mobilizácie, Kremeľ sa na takýto krok zatiaľ neodhodlal – mobilizácia síce pokračuje, ale len skryto a pozvoľna. O to viac sa bežných Rusov začína dotýkať jav, ktorý je, paradoxne, opačný: demobilizácia jednej mimoriadne rizikovej skupiny veteránov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie