Denník N

Ukrajinský politológ: Viem si predstaviť, že vyhráme vojnu a Zelenskyj prehrá voľby

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Každý náš prezident v kampani sľubuje, že zlepší vzťahy s Ruskom. Ale potom sa dostane do funkcie a po prvých kontaktoch s Kremľom sa z neho stane ukrajinský nacionalista,“ hovorí politológ Olexij Haran.

Podobne ako mnohí iní analytici bol spočiatku skeptický voči Volodymyrovi Zelenskému. Dnes mu podľa neho paradoxne pomáha, že je pôvodne rusky hovoriaci Žid, čím vyvracia „ruské nezmysly“, že v Kyjive vládnu nacisti utláčajúci rusky hovoriace obyvateľstvo.

V rozhovore vysvetľuje aj:

  • či sa nebojí, že Zelenskyj bude mať autoritárske tendencie;
  • v čom sa ukrajinská politická kultúra zásadne líši od tej ruskej;
  • či sú Ukrajinci ochotní robiť „ťažké politické kompromisy“;
  • či verí, že sa raz môžu normalizovať vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom.

Ukrajina dnes navonok pôsobí mimoriadne jednotne. Je to naozaj tak?

Na Ukrajine máme spoločný cieľ poraziť agresora. Sme jednotní v našej snahe dostať sa do Európskej únie a do NATO a všetci si uvedomujeme, že potrebujeme robiť reformy. Keď sa skončí vojna, určite medzi našimi politikmi zažijeme ostré názorové spory, ale to je v demokracii normálne. Bude závisieť len od Ukrajincov, kto bude novým prezidentom a kto bude vládnuť ďalej.

Takže si viete predstaviť, že by Ukrajina vyhrala vojnu a Zelenskyj by prehral voľby?

Táto možnosť určite existuje. Niekedy ma rétorika Západu, že máme obrovské šťastie na prezidenta, trochu prekvapuje. Akoby nechápali, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Volodymyr Zelenskyj

Svet

Teraz najčítanejšie