Denník N

Fíni áno, Švédi zatiaľ nie. Prečo Maďarsko blokuje ďalšie rozšírenie NATO?

Maďarský premiér Viktor Orbán ukazuje tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi Budapešť. Foto - TASR/AP
Maďarský premiér Viktor Orbán ukazuje tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi Budapešť. Foto – TASR/AP

Maďarská vláda ani netají, že za odkladaním hlasovania je kritika právneho štátu, pričom je jednoznačné aj to, že svoje kroky koordinuje s Tureckom.

Jedným z dôsledkov agresie Ruska voči Ukrajine bolo, že dva doteraz neutrálne severské štáty, Švédsko a Fínsko, iniciovali svoj vstup do NATO. Fínsko sa v utorok stalo riadnym členom Aliancie.

Vstup oboch krajín musí ratifikovať každá členská krajina. Dlhý čas to nespravili len dve členské krajiny, a to Turecko a Maďarsko. Fínskemu vstupu už táto prekážka nestojí v ceste, keďže vstup Fínska schválil maďarský parlament 27. marca a turecký 31. marca. Vstup Švédska však zatiaľ blokuje Maďarsko aj Turecko.

Naťahovačky trvajúce celé mesiace

V Maďarsku bol už v lete 2022 predložený parlamentu návrh zákona o ratifikácii vstupu Fínska a Švédska, na jeho prerokovanie a prijatie si však parlament nenašiel čas celé mesiace. Vláda sa odvolávala na potrebu „verejnej debaty“.

Na konci februára 2023 sa zistilo, že hoci premiér Viktor Orbán podporuje vstup Fínska a Švédska, poslanecký klub vládneho Fideszu je v tejto otázke „mimoriadne rozdelený“. Mnoho poslancov sa údajne pohoršovalo nad tým, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie