Denník N

Moderátor Sirági: Keď som si nahmatal hrčku na semenníku, niekoľko dní som váhal, kým som to povedal rodičom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Prvý urológ ho zle diagnostikoval, druhý ho hneď poslal na operáciu a nasledovala chemoterapia. Moderátor a účastník v Let´s Dance Vratko Sirági v dvadsiatke prekonal rakovinu semenníkov.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Rakovina semenníkov je ochorenie, na ktoré muži zomierajú aj pre svoj vlastný ostych. Nechcú o tom hovoriť, a aj keď cítia, že niečo nie je v poriadku, problém neriešia. Mužské intímne zdravie je ešte stále do veľkej miery tabu. Moderátor a účastník Let’s Dance Vratko Sirági sa preto rozhodol hovoriť o tom, ako prekonal rakovinu semenníka, keď mal 20 rokov.

„Stretol som sa s poznámkami, že nebudem mať deti, budem neplodný, nebudú sa mi vytvárať spermie v takom množstve, budem mať problém s erekciou a ďalšie veci. Ale môžem potvrdiť, že sú to absolútne hoaxy, lebo môj intímny život ani nič s tým spojené sa nezmenilo. Nebadám žiadnu stratu kvality po prekonaní choroby,“ hovorí v rozhovore.

Diváci vás poznajú z televízie Markíza, či už z Telerána, alebo Let’s Dance. Do tanečnej súťaže ste nastúpili v treťom kole ako náhradník, keď musela Mária Čírová odstúpiť zo zdravotných dôvodov. Aj niektorí ďalší súťažiaci sa už zranili alebo ich vyradil covid. Vy sa o svoje zdravie v súťaži nebojíte?

Takto som sa na to zatiaľ nepozrel. Mojím cieľom je podávať výkony, na ktoré budem hrdý a obohatia šou. Snažím sa dopovať sa vitamínmi a dávať si na seba pozor, aby som takýmto veciam predchádzal.

Pýtam sa aj preto, že dnešný rozhovor bude najmä o vašom zdraví. Počas vysokej školy vám diagnostikovali rakovinu. Ako je to dnes, ešte chodíte na kontroly?

Od choroby prešlo už viac než 13 rokov, aktuálne mám raz ročne povinné prehliadky u svojho onkourológa v Bratislave. Krvné testy alebo magnetické rezonancie, ktoré sú toho súčasťou, budem podstupovať do konca života, aby sme chorobu sledovali.

Video: Moderátor Sirági: Keď som si nahmatal hrčku na semenníku, váhal som, kým som to povedal rodičom
(Autorky: Martina Koník, Veronika Folentová)

Zatiaľ je všetko v poriadku?

Zatiaľ áno.

Diagnostikovali vám rakovinu semenníka. Moja kolegyňa robila nedávno rozhovor s onkológom Michalom Chovancom, ktorý povedal, že pri rakovine semenníkov často zabíja ostych, lebo muži sa hanbia a prídu v neskoršom štádiu. Prečo je rakovina semenníkov stále tabu medzi mužmi?

Priznám sa, že som k nim patril. Keď som to zistil, teda keď som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie