Denník N

Hľadá sa malá planéta s atmosférou. Vedcom pri pátraní po živote pomôže nový signál

Umelecké stvárnenie interakcií medzi perspektívnou exoplanétou a jej hviezdou. Zdroj - National Science Foundation/Alice Kittermanŕ
Umelecké stvárnenie interakcií medzi perspektívnou exoplanétou a jej hviezdou. Zdroj – National Science Foundation/Alice Kittermanŕ

YZ Ceti b je zatiaľ najlepším kandidátom na kamennú exoplanétu s magnetickým poľom a teoreticky aj atmosférou.

Vedci zachytili rádiové vlny, ktoré vznikli približne 12 svetelných rokov od Zeme. Môže to znieť ako nádejné stretnutie blízkeho druhu, no v skutočnosti nejde o signál, ktorý by ktosi zo vzdialeného vesmíru vysielal smerom k Zemi.

No zachytené vlny naznačujú, že planéta môže mať magnetické pole a možno aj atmosféru, ktorá je pre život, ako ho poznáme, potrebná.

Súčasný výskum môže vedcom pomôcť vytipovať planéty mimo našej sústavy, na ktorých sú vhodné podmienky pre život.

Vec, ktorú ešte nikto nevidel

Rádiové vlny pravdepodobne pochádzajú z interakcie medzi hviezdou YZ Ceti a magnetickým poľom kamennej planéty, nazvanej YZ Ceti b, ktorá okolo nej krúži.

Ak by sa to potvrdilo, planéta YZ Ceti b by bola prvou planétou podobne veľkou ako Zem s magnetickým poľom v inej hviezdnej sústave. V minulosti výskumníci našli magnetické polia na obrovských planétach mimo našej slnečnej sústavy, ktoré sa podobajú našej najväčšej planéte, Jupiteru. No nájsť magnetické polia na menších planétach s veľkosťou Zeme je komplikovaná úloha, pretože takéto polia sú v podstate neviditeľné.

Výskumníci z Bucknell University v Pensylvánii pozorovali opakujúci sa rádiový signál pomocou rádiového teleskopu Karla G. Janského, ktorý je súčasťou rádioastronomického observatória v Novom Mexiku.

Ich pozorovania vyšli tento týždeň v časopise Nature Astronomy.

„Vidím vec, ktorú ešte nikto nevidel,“ spomína v tlačovej správe k štúdii astronómka Jackie Villadsenová na moment, keď prvýkrát izolovala rádiový signál. Podarilo sa jej to počas víkendovej práce z domu.

Polárna žiara 

Takéto rádiové vlny vznikajú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie