Denník N

High 5ive: Život, ktorý by vydal na tri. Búrlivé roky modelky, múzy a vojnovej fotografky Lee Millerovej

Lee Millerová, ako ju zvečnil Man Ray.
Lee Millerová, ako ju zvečnil Man Ray.

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Už ako malá pózovala pre otca, ktorý ju zasvätil do fotografovania. Ako 19-ročnú ju skoro prešlo auto, zachránil ju vydavateľ časopisu Vogue, čo viedlo k jej kariére modelky. Odišla do Paríža, kde umelcovi Man Rayovi oznámila, že je jeho asistentkou. Do surrealizmu vstúpila fotografiou ženského prsníka na tanieri.

Stala sa vojenskou korešpondentkou. Po konci druhej svetovej vojny fotila v koncentračných táboroch a tiež seba vo vani Adolfa Hitlera. V deň, keď spáchal samovraždu. Život fotografky Lee Millerovej by vydal aj na tri. Už roky sa pripravuje o nej film s Kate Winsletovou. Vy zatiaľ môžete klikať na tisíce jej fotiek v archíve.

Autorpotrét, záber v Hitlerovej kúpeľni a ohňové masky. Foto – Lee Millerová

*

Fotografická pozostalosť Lee Millerovej mala ležať roky ukrytá v krabiciach, jej dielo sa až dnes postupne dostáva na verejnosť. Podobne ako fotografický archív rodiny Gibsonovcov z britského súostrovia Scilly. John Gibson (1827 – 1920) mal byť pôvodne námorníkom, ale po zakúpení fotoaparátu sa začala úplne iná kariéra.

Vzniklo rodinné štúdio, v ktorom pracovali aj synovia. Portrétne fotografovanie bolo na prelome 19. a 20. storočia lukratívnym džobom. Okrem toho rodina fotila ostrovný život, ich diela sú dnes cennými historickými dokumentmi. A potom je tu jedna špecialita: séria fotiek stroskotaných lodí, o ktoré na ich pobreží asi nebola núdza.

*

Ide o situáciu, ku ktorej za normálnych okolností nemá verejnosť prístup:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie