Denník N

Gertrud Ingestad: Potrebujeme, aby sa do európskych štruktúr dostalo viac ľudí zo Slovenska

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Generálna riaditeľka pre ľudské zdroje a bezpečnosť Európskej komisie pricestovala do Bratislavy, aby na pôde ministerstva zahraničných vecí podpísala takzvaný Akčný plán o geografickej rovnováhe pre Slovensko.

Slovensko je totiž spolu s ďalšími 14 členskými štátmi EÚ považované za geograficky nedostatočne zastúpené. Slovenky a Slováci pracujúci v inštitúciách EÚ aktuálne tvoria iba 1,4 percenta z celkového počtu obsadzovaných miest. Cieľový pomer, ktorý by malo Slovensko dosahovať, je na úrovni 1,8 percenta.

„Uvedomujeme si, že je vás v európskych inštitúciách málo, pritom aj Slovensko reprezentuje Európu,“ hovorí Gertrud Ingestad.

V rozhovore sa rozprávame aj o tom, ako sa pracuje v skutočne multikultúrnom prostredí, čo je predpokladom dobrého líderstva aj ako sa mení manažérsky štýl mužov, ak je vo vedení prítomných viac žien.

Do Bratislavy ste pricestovali, aby ste podpísali akčný plán, ktorý má zabezpečiť zvýšenie počtu ľudí z našej krajiny v európskych inštitúciách. Akú rolu zohráva národnostné pozadie ľudí pracujúcich v multikultúrnych prostrediach, akým je aj Brusel?

V Európskej komisii (EK) sme na multikultúrne a viacjazyčné prostredie zvyknutí, je to prirodzená báza našej organizácie. Pomerne nedávno sme si však uvedomili, že v našom súčasnom zložení nereprezentujeme (európsku) spoločnosť takú, aká v skutočnosti je. Ak by som to mala povedať otvorene a priamo, sme veľmi biela a veľmi uniformná skupina ľudí. Vieme, že tak prichádzame o niektoré dôležité uhly pohľadu, ktoré nám chýbajú. To nechceme. Aj preto medzi nami potrebujeme viac Sloveniek a Slovákov. Uvedomujeme si, že je vás v európskych inštitúciách málo, pritom aj Slovensko reprezentuje Európu.

Nejde nám však iba o štátnu príslušnosť či národnosť, pozeráme sa napríklad aj na zastúpenie ľudí z rôznych – aj etnických – menšín, ľudí s rôznymi druhmi zdravotného znevýhodnenia a podobne. V európskej verejnej službe tomu venujeme naozaj sústredenú pozornosť.

Čiže vás zaujíma kultúrny kontext, akým sa ľudia pozerajú na európske záležitosti?

Špeciálne pre nás v Komisii, ale aj v iných európskych inštitúciách, je absolútne kľúčový, pretože všetci globálne pracujeme pre našu spoločnú európsku vec. Ak v Komisii píšeme návrh zákona, tak na to, aby bol prínosný pre všetkých (ľudí) a vo všetkých členských štátoch Únie, musíme mať dobré zastúpenie všetkých týchto krajín.

Ak proporčné zastúpenie nemáme,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Rozhovory

Životy žien

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie