Denník N

Takýto rok ešte nebol

Darmo posmieváčikovia ironizujú, že v každej vianočnej piesni je slovo nádej. Som presvedčený, že nádej sa stane najpodstatnejšou surovinou nadchádzajúceho roku.

Sú ľudia – sumarizátori. Niet lepšej príležitosti ako koniec roka. Tie tri či štyri dni medzi Vianocami a Silvestrom sú zvláštnym obdobím. Do práce sa takmer nechodí, a ak, tak len symbolicky: nič už nezachránite, nič nedobehnete. A kým sa rozbehne ťažkopádna mašina nového roka, pár dní to potrvá.

Rozmýšľam teda, aký bol odchádzajúci rok, tých 365 dní, ktoré nám boli darované, aby sme ich zhodnotili, dali im zmysel, aby sme niečo urobili so sebou, pre seba i pre iných. Neviem, či to nie je pochabá činnosť, keďže už od svätého Augustína vieme, že to, čo bolo, už neexistuje a to, čo bude, ešte neexistuje. Načo sa teda trápiť niečím, čo nie je? Lenže miliardy okamihov, ktoré uplynuli do minulosti, nás stále budú omínať ako kamienok, nemôžeme ich jednoducho vytriasť z topánok našich životov. A to, čo sa ešte len formuje ako budúcnosť, je už tu, aj keď to väčšina z nás nevidí. Vedci už teraz dokončujú technológie, ktoré sa objavia o mesiace, roky, ktosi je uprostred geniálneho románu, športovec buduje svalovú hmotu pre budúci svetový rekord, zločinci majú v rukách stratégiu budúcich masových vrážd…

Takýto rok ešte nebol, hoci je ako oxeroxovaný podľa šablóny minulých rokov. Aj teraz, aj vtedy boli vojny, konflikty, manipulovanie masami, smiešne módy a trendy, ale aj súkromné vojničky, rodinné drámy, hádky o dedičstvá… Nič nové pod slnkom. Lenže aj slnko je v každej chvíli nové a iné.

Môžeme to teda obrátiť: takýto rok ešte nebol. Už len preto, že svet sa dal do pohybu a začalo sa premiestňovanie národov. Nie je to ani poplašná správa, ani konšpiračná teória. Svet iba zintenzívnil svoju globalizáciu, už nielen na webe. Virtuálna sieť sa začala zhmotňovať v ľudskom prúdení. Takýto rok ešte nebol. Vojny si nasadili iné maskáče, ale podstata ostáva. My, čo sme dúfali, že aspoň naša generácia bude uchránená od tejto skúsenosti, so strachom prichádzame o túto ilúziu.

A tak sa utiekame aspoň k nádeji. Darmo posmieváčikovia ironizujú, že v každej vianočnej piesni je slovo nádej. Som presvedčený, že nádej sa stane najpodstatnejšou surovinou nadchádzajúceho roku. Ak nestratíme nádej, nestratíme zmysel a cieľ životného smerovania, a ak budeme mať zmysel, nájdeme aj silu a odvahu prežiť dni, týždne a mesiace, ktoré nám budú opäť darované.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie