Denník N

Nádej je nádejou, lebo je neistá (veľkonočná nekázeň Pastirčáka, Križana a Polckovej)

Autorka a autori našej rubriky Nekázeň odpovedajú na veľkonočnú otázku:

Veľkonočný príbeh je príbehom o nádeji. Kto alebo čo je pre vás v týchto náročných časoch zosobnením nádeje?

Daniel Pastirčák, kazateľ Cirkvi bratskej, spisovateľ

Nádej je nádejou, lebo je neistá. Neopiera sa o nespochybniteľné fakty, opiera sa o svet hodnôt. V tie veríme, lebo ich nemožno podložiť faktmi. Nádej je dôvera, že napriek všetkému dobro napokon zvíťazí: láska zvíťazí nad nenávisťou a pravda zvíťazí nad lžou. O čo dnes máme oprieť túto nádej?

V uplynulých desaťročiach sme azda, takmer nevedome, opierali tú nádej o všeobecnú vieru v pokrok ľudstva. Pravdivé sa presadí nad predsudkom, solidarita sa presadí nad egoizmom. Ocitli sme sa v dejinnej situácii, keď si nádej s toto prostou vierou nevystačí. Potrebuje sa oprieť o niečo podstatnejšie.

Dnes si totiž od nás nádej žiada odvahu k obeti. Francúzsky filozof Giles Lipovetsky vyslovil názor, že étos obetavosti v západnej civilizácii vymizol. Nik vraj už nie je ochotný obetovať svoje záujmy pre vyššie spoločné dobro. Ak by to bolo tak, nemáme dnes o čo oprieť svoju nádej. Preto je pre mňa najsilnejšou oporou nádeje neúnavný odpor Ukrajincov proti ruskej agresii. Už vyše roka obetujú svoje životy i za nás. Kladú tak výzvu našej obetavosti. Práve táto podoba nádeje je jadrom Veľkej noci.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Nedeľná nekázeň

Komentáre

Teraz najčítanejšie