Denník N

Pod slnkom Jany Shemesh: Najstaršia dcéra nemá byť druhá mama 

Ilustračné foto - Hulapa Film
Ilustračné foto – Hulapa Film

Vážené čitateľky, vážení čitatelia,

hoci sa počet rodín s jediným dieťaťom zvyšuje, stále platí, že v západnom svete má okolo 80 percent ľudí aspoň jedného súrodenca.

Ak je prvým dieťaťom v rodine dievča, nezriedka sa podprahovo očakáva, že rodičom bude pomáhať s ich nasledujúcimi deťmi. Hovorí sa tomu syndróm najstaršej dcéry a píšem o ňom v Téme týždňa.

Ženou, ktorá v uplynulom týždni zaujala, je francúzska ministerka Marlène Schiappa. Dala sa odfotiť v Playboyi a spustila tak debatu, či je to vhodná platforma na šírenie feministických myšlienok.

Prečítať si môžete aj o ďalšom ohrození reprodukčného zdravia Američaniek či o prvej žene, ktorá poletí na Mesiac. Môj tip na čítanie je venovaný 20. výročiu detského domáceho hospicu Plamienok.


Téma týždňa: Syndróm najstaršej dcéry

Spustil to post na sociálnej sieti o tom, že byť najstaršou dcérou je to isté ako byť na celoživotnej neplatenej stáži. Začali o tom hovoriť milióny žien, ktoré svoje skúsenosti označovali hashtagom #EldestDaughterSyndrome, teda syndróm najstaršej dcéry.

Opisovali, ako sa od nich od detstva očakávalo, že pomôžu rodičom s mladšími súrodencami, že budú príkladom, že nebudú robiť problémy, lebo sú už rozumné a rodičia majú starosti s menšími deťmi v rodine.

To sa prenieslo aj do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Interrupcie

Pod slnkom Jany Shemesh

Rodičovstvo

Silné ženy

Tipy na filmy a seriály

Životy žien

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie